Reynders onderzoekt ontvoering Belgen in Syrië
Foto: AP

In Syrië zijn maandag twee jonge Belgische vrouwen ontvoerd uit een kamp van moslimextremisten. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is op de hoogte en zijn departement 'verifieert de beschikbare informatie'.

De twee Belgische vrouwen die maandag spoorloos verdwenen, vertoefden al enkele maanden in het Syrische oorlogsgebied. Ze reisden daar allebei vrijwillig naartoe. ISIL, de radicale militie waartoe de twee vrouwen behoren, wordt sinds enkele dagen echter hevig bevochten door de rest van het verzet.

Volgens Le Vif/L’Express is een Belgische man, die enkele maanden geleden naar Syrië trok om 'het Syrische volk tegen de onderdrukker te beschermen', omgebracht.

'We kennen de identiteit van die personen, maar omwille van de vraag van de families en het onderzoek, maken we die niet bekend', zegt minister Reynders. 'Hun dossiers worden opgevolgd, net als die van de zowat 200 andere Belgen die naar Syrië zijn vertrokken.'

Het crisiscentrum is permanent toegankelijk op het nummer 02/501 38 12 voor wie informatie wil bekendmaken over personen die naar Syrië zijn afgereisd. De minister heeft overigens een jaar geleden een speciaal gezant voor Syrië aangeduid. Het gaat om diplomaat Marc Otte, die buiten het gewone netwerk om informele informatie kan verzamelen en kan deelnemen aan een informatie-uitwisseling met gezanten van andere landen.