‘Camera van laatste hoop’ kon moordpoging niet filmen
De enige camera in de buurt die werkte, ‘keek’ de andere kant op. Foto: ig

Een nieuwe opdoffer voor de speurders die de daders zoeken van de moordpoging op een 24-jarige jongeman in Sint-Jans-Molenbeek. De enige camera die het in de buurt deed en goed stond opgesteld, keek helaas de andere kant op. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Bij gebrek aan ooggetuigen rest de speurders bijgevolg nog slechts het sporenonderzoek op de huls die op de plaats van de schietpartij werd teruggevonden. Zij hopen ook dat een nieuw, uitgebreid verhoor van het slachtoffer nieuwe gegevens zal opleveren. Misschien kan hij zich voldoende details herinneren om een robotfoto van een of meer daders samen te stellen. Bijvoorbeeld van de man die een tijdlang naast hem liep terwijl hij zich met zijn fiets uit de voeten probeerde te maken.

Om hem daarbij te helpen, kan de jongeman desnoods onder hypnose verhoord worden. Deze techniek is al meermaals met succes toegepast om bij getuigen herinneringen op te roepen die hen niet meteen te binnen schoten.

Geen no go-zone

De moordpoging op de 24-jarige jongeman in de nacht van 30 op 31 december en de problemen die de onderzoekers ondervinden om vooruit te geraken, hebben in Molenbeek het debat over de (on)veiligheid in de buurt van de Ninoofsepoort nieuw leven ingeblazen. De Molenbeekse burgemeester Françoise Schepmans (MR-Open VLD) ontkent dat die buurt een zogenaamde ‘no go-zone’ is, waar politie en gemeente wegblijven. ‘Het is een moeilijke buurt, dat wel. Maar ik wil niet van een probleembuurt spreken.’

De burgemeester verwacht veel van de 120 moderne bewakingscamera’s die de komende maanden in Sint-Jans-Molenbeek worden geïnstalleerd om de veiligheid te verhogen.