De Amerikaanse Senaat heeft maandag het licht op groen gezet voor de benoeming van de 67-jarige Janet Yellen als nieuwe voorzitter van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Daarmee komt er voor het eerst in de honderdjarige geschiedenis van de Fed een vrouw aan het hoofd van die instelling.

Ondanks Republikeinse tegenkanting, sprak het merendeel van de Senatoren zich tijdens de stemming uit voor de aanduiding van Yellen. Ze haalde het met 56 stemmen tegen 26. Meerdere volksvertegenwoordigers waren niet bij de stemming aanwezig, omdat ze wegens de extreme weersomstandigheden niet tijdig te plaatse konden raken, zo meldt The Wall Street Journal op zijn website. Uiteindelijk stemden toch nog elf Republikeinse senatoren voor de kandidatuur van Yellen, terwijl geen enkele Democratische verkozene tegen stemde, aldus nog diezelfde krant.

De stemming in de Senaat was de laatste horde die nog genomen moest worden om de aanduiding van Yellen officieel te maken. Eind november had ook al de bankencommissie van de Senaat haar nominatie goedgekeurd.

Ze volgt daarmee Ben Bernanke op, die op 31 januari na twee termijnen van vier jaar aftreedt.

Yellen, die al sinds 2010 vicevoorzitter is van de Federal Reserve, werd op 9 oktober vorig jaar door president Barack Obama voorgedragen. Dat gebeurde nadat de andere kandidaat, Larry Summers, beslist had om zich terug te trekken.

Yellen behoort als “duif” niet tot de stroming van bestuurders die de bestrijding van inflatie als het hoogste doel ziet van de centrale bank. In de plaats daarvan vindt zij de werkloosheid de grootste bedreiging voor de Amerikaanse economie. Economen verwachten dan ook dat het ultrasoepele monetaire beleid nog een ruime tijd zal voortgezet worden.

Janet Louise Yellen werd in 1946 geboren in New York. Zij studeerde economie aan de Brown-universiteit en promoveerde in 1971 aan de unief van Yale. Yellen verdiende haar sporen vooral in de academische wereld, hoewel zij in de jaren zeventig ook korte tijd als econoom bij de Federal Reserve werkte. Zij is getrouwd met collega-econoom en Nobelprijswinnaar (in 2001) George Akerlof.

In 1994 trad Yellen toe tot het bestuur van de Fed. Nadat zij van 1997 tot en met 1999 voorzitter was geweest van de raad van economisch adviseurs van toenmalig president Bill Clinton, keerde zij in 2004 terug naar het stelsel van centrale banken, ditmaal als voorzitter van de Federal Reserve Bank of San Francisco. Sinds 2010 is Yellen bestuurslid en vicevoorzitter van het hoofdbestuur van de Fed.