Belgische cipier drie maanden in Tunesische cel wegens homofilie
Foto: Lieven Van Assche

De Belgische cipier Ronny De Smet (43) heeft drie maanden en dertien dagen vastgezeten in de Tunesische gevangenis van Messadine omdat hij seksueel contact had met een man.

De Smet leerde begin oktober tijdens zijn strandvakantie in Sousse een Tunesische man kennen. “Toen we intiem werden in de tuin van een verlaten hotel, stonden twee minuten later plots politieagenten rond ons. Ik werd in de boeien geslagen, hij niet. Ik ben er vrij zeker van dat die man voor de politie werkte”, zo verklaart hij.

Omdat homoseksuele contacten verboden zijn in Tunesië, werd De Smet veroordeeld tot drie jaar effectieve gevangenisstraf. Zijn vrienden en familie wisten aanvankelijk niet dat hij in een Tunesische cel zat. Pas toen collega’s in de Gentse gevangenis het bizar vonden dat de cipier niet kwam opdagen, werd duidelijk dat hij Tunesië nooit had verlaten.

“Mijn familie heeft een goede advocate in de arm genomen. Zij maakte dat mijn straf in beroep werd veranderd in zes maanden effectieve celstraf. Omdat ik al meer dan de helft van mijn straf had uitgezeten, mocht ik de gevangenis daags voor de jaarwisseling verlaten. Geen dag te vroeg, want ik ging er mentaal kapot”, klinkt het.

“Meer dan drie maanden heb ik op de grond gelegen. Geen bed. Geen matras”, aldus De Smet. “Ik werd er behandeld als een beest.”

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig