Een op de zes kmo’s door faillissement bedreigd
Foto: put

Een op de zes kleine en middelgrote ondernemingen in ons land riskeerde in 2012 failliet te gaan en heeft amper groeipotentieel. Dat leert het jaarlijkse kmo-rapport van de werkgeversorganisatie Unizo en het handelsinformatiekantoor Graydon, waarover De Tijd dinsdag bericht.

In Vlaanderen zit volgens het rapport 15 procent van de kmo’s in de penarie, in Wallonië 16,7 procent. In Brussel is dat zelfs 26 procent. Vooral ondernemingen in de horeca, de detailhandel en de transportsector hebben het moeilijk.

“Ik besef dat er altijd een zeker percentage van de ondernemingen met problemen zal kampen, maar een op de zes is te veel”, stelt Karel Van Eetvelt, de gedelegeerd bestuurder van de zelfstandigenorganisatie Unizo. Hij wijst de crisis als oorzaak aan en roept de politici op hun verantwoordelijkheid op te nemen. “Ze kunnen niet langer ongestraft zeggen dat de creatie van duurzame werkgelegenheid essentieel is om dan vervolgens niets te doen.”

Volgens Graydon doen de kleine en middelgrote ondernemingen het desondanks een pak beter dan tien jaar geleden. Toen hingen dreigende wolken boven bijna een op de vier Belgische kmo’s. “We stellen vast dat steeds professioneler wordt gewerkt”, zegt Eric Van den Broele, de woordvoerder Graydon. “Maar wie nu in de probleemgroep belandt, zit wel dieper in de miserie dan voorheen.”