Vrouw krijgt recht op deel pensioen man
Foto: Imago / REPORTERS
Er is een oplossing voor de betwisting over de verdeling, bij een scheiding, van het aanvullend pensioen van de man. Gisteravond is een akkoord bereikt onder de meerderheidspartijen daarover. Eerder lagen Open VLD en CD&V hierover overhoop. Annemie Turtelboom versus Sonja Becq. Wat nu op de tafel ligt, is een verregaand akkoord, want ook het bedrag van het wettelijk pensioen wordt mee in de weegschaal gelegd.

Het gaat over echtscheidingen waarbij een van de partners, meestal de vrouw, haar carrière in de loop van de huwelijksperiode terugschroefde of onderbrak, doorgaans voor de opvoeding van de kinderen, maar dat kan ook om andere redenen zijn, bijvoorbeeld omdat het koppel voor het werk van één van beiden, naar het buitenland vertrok waar de ander geen werk vond.

 

De nieuwe regeling houdt in dat partner (meestal de vrouw) die minder pensioenrechten heeft opgebouwd omdat zij/hij de eigen carrière op een laag pitje heeft gezet om zo’n reden, recht (sic) krijgt op een compensatie.

Het gaat om een recht. Ze hoeven dus niet te bewijzen ‘behoeftig’ te worden of zo. En het gaat niet alleen meer om het recht op een deel van het aanvullend pensioen dat de ander partner heeft opgebouwd (ook wel extralegaal pensioen of groepsverzekering genoemd) maar ook recht op een deel van het wettelijk pensioen.

Hoe groot dat recht is, bepaalt de rechter.

 

Aanvankelijk had de vrouwenbeweging enkel het aanvullend pensioen op het oog. Conform de oude logica zag ze dat als spaargeld, en spaargeld behoort tot de gemeenschap en moet verdeeld worden bij een scheiding. ‘De mannen’ – althans hun verdedigers - argumenteerden dat dit geen spaargeld is maar een individueel verworven pensioenrecht.

 

CD&V-kamerlid Sonja Becq had in haar wetsvoorstel de zaak al verruimd naar de wettelijke pensioenen. Het meerderheidsakkoord pikt daarop in.

 

Levensverzekeringen

 

Het akkoord omvat ook een regeling voor levensverzekeringen. Indien degene die de levens- of de overlijdensverzekering afsloot zichzelf of zijn echtgeno(o)t(e) wilde veilig stellen, is de uitkering voor hem of haar.

Indien de verzekering werd afgesloten ‘ter veiligstelling van de oude dag’, dan gaat het eigenlijk om een spaarvorm, en spaargeld moet bij scheiding verdeeld worden. Dit akkoord komt vandaag ter sprake in de bevoegde kamercommissie.

Uithaal De Vriendt

Eerder gisteravond, had kamerlid Wouter De Vriendt nog scherp uitgehaald naar de meerderheidspartijen omdat alleen het oude wetsontwerp van de minister van Justitie, Annemie Turtelboom (Open VLD) ter tafel lag. Van het akkoord was toen nog niets bekend. Van dat wetsontwerp wilden vrouwenbeweging en ook CD&V en Groen niet weten.

Annemie Turtelboom zei dat zijzelf ook verder wilde gaan, maar dat in een tussentijd eerst een beperkte regeling moest getroffen worden omdat juridisch-technisch niet verder kon gegaan worden op dit moment.

 

Het Grondwettelijk hof bepaalde twintig jaar geleden dat de oude regeling ongrondwettig was en vervangen moest worden. Daar hebben de opeenvolgende regeringen en parlementen dus twintig jaar voor nodig gehad.

Straks zal blijken of het parlement dit een aanvaardbare regeling vindt en of het dit nog voor de verkiezingen tot wet wil en kan maken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig