De federale verkeerspolitie van Bertem gaat vanavond een aantal mensen verhoren om te achterhalen wie achter het stuur zat van de BMW die op oudejaarsdag een aantal drieste manoeuvres uithaalde op de E314.

Zondagavond zette Chris Verhaegen een filmpje online van een incident op oudejaarsdag op de E314 tussen Aarschot en Scherpenheuvel. Op het filmpje is te zien hoe hij de pas wordt afgesneden door een andere bestuurder in een zware BMW. Verhaegen maakte de beelden met zijn dashboardcamera.

De BMW blijkt van een dokteres uit Herk-de-Stad te zijn. Het parket onderzoekt nu wie er op het moment van de feiten mee reed.

Heksenjacht

Nadat het filmpje op het internet was gepost, ontstond een ware heksenjacht. Onder meer de Hasselste juwelier Eddy Heleven werd ten onrechte geïdentificeerd als de eigenaar van de wagen. Maar hij heeft dus niets met de feiten te maken.

De politie roept naar aanleiding van het filmpje over de wegpiraat op om zelf niet online voor agent te spelen. ‘Alleen een magistraat heeft de macht om een opsporingsbericht te verspreiden. Hij zal de kans op succes van de opsporing afwegen tegen de schending van de privacy van afgebeelde personen’, zegt Erik van Poucke, Diensthoofd Opsporingen van de federale politie.

Overigens is het hoogst twijfelachtig of de bewuste beelden enige bewijskracht zullen hebben. Dat het slachtoffer de nummerplaat van de wegpiraat duidelijk in beeld bracht, is mogelijk een inbreuk op de privacywet. En dat kan tot problemen leiden. De ‘dader’, die in commentaren onder de video bij naam wordt genoemd, kan een klacht indienen omdat hij zowel morele als economische reputatieschade oploopt.

VTM NIEUWS legde het filmpje voor aan een jurist die gespecialiseerd is in privacy op het internet. Volgens hem riskeert de man die de video op zijn Facebookpagina plaatste zelf een straf.