Politie: ‘Hasseltse juwelier heeft niets te maken met verkeersagressie op E314’
Foto: IF

De politie van Hasselt bevestigt dat de wegpiraat die op de E314 bijzonder asociaal en gevaarlijk rijgedrag vertoonde, niet juwelier Eddy Heleven is. Op internet was een foto opgedoken waarop de Hasseltse juwelier poseert naast de auto in kwestie, maar die is dus niet van hem. Ondernemersorganisatie Unizo heeft het intussen over ‘verwerpelijke social media-agressie’ tegen de juwelier.

Na het verschijnen de beelden van de verkeersagressie op de E314 trokken heel wat Facebook-gebruikers zondag onterecht de conclusie dat juwelier Eddy Heleven de roekeloze chauffeur was van de BMW in het filmpje. Iemand had immers op het net een foto gevonden, waarop Heleven te zien is naast de auto met dezelfde nummerplaat. Op zijn Facebookpagina werd de onfortuinlijke handelaar overstelpt met scheldtirades. De man schreeuwde echter zijn onschuld uit en diende een klacht in bij de politie wegens laster en eerroof.

De politie heeft intussen de gegevens van het betrokken voertuig onderzocht. ‘We kunnen bevestigen dat de wagen van de verkeersagressor niet is ingeschreven op naam van Eddy Heleven’, zegt Dorien Baens, woordvoerster van de zone Hazodi. ’We zullen zijn aangifte tegen de mensen die hem beschimpt hebben, ernstig behandelen.’

‘Middeleeuws volkstribunaal’

Ook ondernemersorganisatie Unizo springt in de bres voor de Hasseltse juwelier. ‘De talloze verwensingen aan het adres van de vermeende verkeersagressor zijn even verwerpelijk als de verkeersagressie op zich’, vindt Unizo. ‘Sociale media worden misbruikt als een middeleeuws volkstribunaal, waarbij velen klaarblijkelijk geen boodschap hebben aan het wettelijke vermoeden van onschuld, tot bewijs van het tegendeel.’

‘De gevolgen van onterechte negatieve publiciteit via sociale media zijn voor iedereen zwaar. Maar in dit geval haalt één enkel filmpje ook meteen de jaren opgebouwde reputatie van de juwelier onderuit’, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

Unizo roept op tot een meer serene houding op de sociale media met respect voor personen. Daarnaast vraagt de ondernemersorganisatie aan al wie Eddy Heleven via de sociale media heeft aangevallen op om via dezelfde kanalen openlijk hun excuses aan te bieden. ‘Dat is een kwestie van elementaire beleefdheid’, klinkt het.