Vorig jaar 113 transgenderpatiënten in UZ Gent
Professor T’Sjoen. Foto: rr

Het genderteam van het UZ Gent heeft vorig jaar maar liefst 113 nieuwe transgenderpatiënten behandeld. ‘De drie jaren daarvoor telden we gemiddeld 77 patiënten per jaar. Op tien jaar tijd zien we een verdriedubbeling’, zegt professor Guy T’Sjoen.

Ook bij het kinderteam komen er elk jaar nu zo’n 30 tot 40 nieuwe gezinnen bij. Dat alles leidt tot wachtlijsten tot twee jaar voor een operatie en tot vier maanden voor een eerste afspraak met de psycholoog. ‘Daarom komt er deze week een psychologe bij.’

T’Sjoen ziet enkele verklaringen: ‘Transgenders zijn veel zichtbaarder in de samenleving, waardoor het taboe kleiner wordt. De omstandigheden zijn ook beter dan vroeger: er is juridisch al meer geregeld, de chirurgie staat verder. En er is het internet, waar mensen sneller informatie vinden.’

Dit weekend getuigde Hilke Ros, bassiste bij de Belgische band Amatorski, in dSWeekblad over haar transformatie van man naar vrouw. Op de Nederlandse televisie kunt u vanaf dinsdag zes jonge mensen volgen op hun lange weg van hij naar zij, of omgekeerd.

Bij het UZ Gent komt ongeveer 70 procent voor een volledige hormonale en chirurgische behandeling, 30 procent heeft genoeg aan een gesprek en kleinere ingrepen.