Man eet 90 dagen alleen maar McDonald's en vermagert toch
Verbazend genoeg is de linkse foto genomen na 90 dagen McDonalds. De rechtse ervoor. Foto: KCCI News

In de bekroonde documentaire film ‘Super Size Me’ is te zien hoe de gezondheid van maker Morgan Spurlock zienderogen achteruit gaat als hij een maand lang alleen maar eten van McDonalds naar binnen speelt. Een Amerikaanse wetenschapsleerkracht is echter tot een heel andere conclusie gekomen. Na 90 dagen, of drie maanden, alleen maar McDonalds had de man bijna 17 kilo verloren, verlaagde zijn cholesterol én was hij fitter. Hoe heeft hij dat aangepakt?

John Cisna is een Amerikaanse leerkracht biologie uit Ankeny (Iowa). Hij heeft 90 dagen lang zowel ’s ochtends, ’s middags als ’s avonds alleen maar bij de wereldberoemde fastfoodketen gegeten. De resultaten zijn op z’n minst verrassend te noemen.

Cisna verloor bijna 17 kilo, zag zijn cholesterolgehalte zakken van 249 naar 170 en was in het algemeen veel fitter. Zelfs zijn lage dichtheid lipoproteïne (LDL), ook wel ‘slechte cholesterol’ genoemd, daalde van 173 naar 113.

‘Mens mag alles eten, als...’

De biologieleerkracht wilde met zijn experiment aantonen dat een mens alles mag eten zolang het maar beperkt blijft tot 2.000 calorieën per dag en het zoveel mogelijk aanbevolen voedingsstoffen bevat. Hij gaf zijn leerlingen de opdracht om een zo gevarieerd mogelijk ‘McDonalds-dieet’ op te stellen.

De manager van de plaatselijke McDonalds-vestiging was zo geïnteresseerd in het experiment dat hij besloot Cisna 90 dagen lang gratis te laten eten. Het experiment was dus niet alleen goed voor zijn gezondheid, maar ook nog eens voor zijn portefeuille.

Op een ‘normale’ dag at de Amerikaan twee ‘Egg White Delights’, een kom havermout en een glas magere melk als ontbijt en een slaatje als lunch. ’s Avonds koos hij dan doorgaans voor ‘iets vettigers’ als een Big Mac of een cheeseburger. Als dessert nam hij vaak nog een ijsje.

Geen sport

Er moet wel bij worden vermeld dat Cisna voor zijn experiment geen enkele sport beoefende en absoluut niet keek naar het aantal calorieën dat hij op één dag naar binnen speelde. Het zal zonder twijfel ook veel aan zijn verbazende resultaten hebben bijgedragen dat de man in die 90 dagen ook elke dag 45 minuten ging wandelen.

‘Ik vertel graag aan de mensen dat ik nu niet alleen mijn schoenen opnieuw zie, maar dat ik ze ook opnieuw probleemloos kan binden’, aldus Cisna.

Cisna wil niet gezegd hebben dat McDonalds alleen maar goed is voor je gezondheid. ‘De conclusie van deze documentaire is dat we allemaal een keuze hebben. Het zijn onze keuzes die ons dik maken, niet McDonalds.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig