Thatcher wou mijnwerkers vervangen door soldaten tijdens stakingen
Wijlen Margaret Thatcher. Foto: AP

Op het hoogtepunt van de mijnstakingen in de jaren tachtig maakte toenmalig premier Margaret Thatcher voorbereidingen om soldaten in te zetten voor het transport van kolen naar de elektriciteitscentrales. Dat blijkt uit vrijgegeven archiefdocumenten uit 1984.

Volgens de geldende archiefwetgeving heeft het Britse Nationaal Archief de dossiers van het kabinet-Thatcher uit 1984 vrijgegeven. Uit die documenten blijkt dat de Britse premier aan haar ministers vroeg om noodscenario’s uit te werken waarbij soldaten gebruikt zouden worden om kolen te transporteren.

Nochtans hield de regering officieel het beleid aan om geen overheidspersoneel te gebruiken ter vervanging van de stakende mijnwerkers. Ook blijkt het bestaan van een plan met de codenaam ‘Operation Halberd’ om troepen in te zetten bij een eventuele staking van de dokwerkers. Uit de dossiers blijkt dat er twee momenten waren tijdens de twee jaar durende staking waar de regering er serieus aan dacht om in te binden.

De archiefdocumenten maken ook gewag van een lijst met ‘worst case’-scenario’s gaande van stroomstoringen en het terugschakelen van de Britse industrie op een driedagenweek. Ook het geweld tussen politiediensten en woedende mijnwerkers komt aan bod, net als het steunen van anti-stakingsbewegingen in mijnwerkersmiddens.

Vakbondsleiders werden onder surveillance geplaatst en er werd ernstig overwogen om de troepen ook in te zetten in confrontaties met de mijnwerkers.

Verder bevatten de archieven uit het ‘Iron Lady’-tijdperk ook informatie over de bomaanslag van het IRA tegen haar persoon in Brighton, de ontmoeting tussen Thatcher en Sovjet-leider Michail Gorbatsjov, het feit dat Thatcher weigerde om een pleidooi te houden rond de vrijlating van ANC-leider Nelson Mandela en de 120 afspraken per jaar die Thatcher had bij de kapper.