Eric Van Rompuy en Carl Devlies azen op dezelfde strijdplaats
Eric Van Rompuy Foto: Photo News

De lijstvorming van CD&V in Vlaams-Brabant wordt geen eenvoudige zaak. Zowel Eric Van Rompuy als Carl Devlies heeft de derde plaats van de Kamerlijst in Vlaams-Brabant op het oog.

Eric Van Rompuy krijgt geen verkiesbare plaats meer op de lijst voor het Vlaams parlement. Die wordt immers getrokken door Peter Van Rompuy (zoon van Herman), en twee bekende leden van dezelfde familie op één lijst is te veel voor de partij.

Eric Van Rompuy reageerde emotioneel. Maar in het Laatste Nieuws zei hij dat hij de derde plaats op de Kamerlijst krijgt, na Koen Geens en Sonja Becq. ‘Als mijn partij 20 procent haalt, ben ik verkozen.’

Het leek logisch dat die plaats naar Kamerlid en voormalig staatssecretaris Carl Devlies zou gaan. ‘Ik heb intern laten weten dat ik bereid was een stap achteruit te zetten voor Koen Geens’, zegt Devlies. De tweede plaats moet worden ingevuld door een vrouw, dus leek de derde positie weggelegd voor de Leuvenaar. ‘Ik reken op een verkiesbare plaats’, zegt hij.

‘Het staat iedereen vrij om zich kandidaat te stellen, maar CD&V is een democratische partij’, reageert hij op de quote van Van Rompuy. ‘Het partijbestuur vindt pas volgende week plaats en daarna kunnen de leden zich nog uitspreken, wellicht eind januari.’

Bij de partijtop is te horen dat pas dinsdagavond wordt beslist over de lijsten.