In navolging van ondermeer het Brugmann Ziekenhuis in Brussel, start nu ook het Universitair Ziekenhuis van Leuven met het opsporen van het downsyndroom bij foetussen via het bloed van de moeder. Het UZ Leuven heeft daartoe een accreditatie gekregen van de Belgische overheid.

De Niet Invasieve Prenatale Test, kortweg NIPT, bestaat uit een simpele bloedafname bij de moeder en kan de risicovollere vruchtwaterpunctie of vlokkentest vervangen. Via het bloed van de moeder kunnen de artsen genetisch materiaal van de baby testen

Artsen kunnen op die manier met grote zekerheid achterhalen of een foetus afwijkingen in de chromosomen vertoont. De andere test, de vruchtwaterpunctie, behelst bepaalde risico's die de kans op een eventueel miskraam verhogen. 

De niet invasieve test kan gebruikt worden vanaf 10 weken zwangerschap en hij kan uitgevoerd worden tot vlak voor de geboorte. Het resultaat van de non-invasieve prenatale test is gekend vanaf 2 weken na de bloedafname. 

De bloedtest mag dan wel een pak veiliger zijn dan de vruchtwaterpunctie, de kosten blijven echter hoog. De NIPT-test kost 460 euro maar het Riziv betaalt het onderzoek vooralsnog niet terug. 

Het Brugmann Ziekenhuis te Brussel was het eerste ziekenhuis in België om de test aan te bieden. Daarna volgden in samenwerking met het Antwerpse Gendia-laboratorium het Onze-Lieve-Vrouw Ziekenhuis in Aalst, het UZ Gent en het UZ Brussel.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig