Sven Nys verpulvert tegenstand in eigen Grote Prijs
Foto: photonews
Sven Nys (Crelan-AA Drink Team) heeft in Baal de Grote Prijs Sven Nys gewonnen, de zesde manche van de Bpost Bank Trofee veldrijden. Op zijn nieuwe Trek-fiets verpulverde de wereldkampioen de tegenstand, Zdenek Stybar en Niels Albert werden op grote afstand tweede en derde. Het is al de twaalfde zege voor Nys in Baal op vijftien edities.

De Kannibaal van Baal, die op de Balenberg voor het eerst op zijn nieuwe Trek-fiets reed, domineerde de koers vrijwel van start tot finish. Hij ging er al snel alleen vandoor en hield de concurrentie makkelijk op grote achterstand: hij beslechtte de race al na een halve ronde, toen hij als enige niet van fiets wisselde in een materiaalpost waarin het alweer een kluwen was en meteen enkele tientallen meter voorsprong pakte. Even liet hij in de tweede van de acht ronden Rob Peeters nog terugkeren maar toen hij een ronde later opnieuw doorduwde, was Nys vertrokken.

Die was op zijn nieuwe Trek-fiets nochtans zenuwachtig aan de wedstrijd begonnen. Maar buiten zijn schuiver in de slotronde maakte Nys geen fouten. Hij won zijn eigen GP zo al voor de twaalfde keer (in vijftien edities). Alleen Mario De Clercq (2002), Lars Boom (2006) en Kevin Pauwels (2013, toen Nys ziek was), konden de Balenaar in zijn achtertuin van de zege houden.

Nys had aan de aankomst bijna een minuut voorsprong op de Tsjech Zdenek Stybar (Omega Pharma-Quick.Step). Niels Albert (KBCP-Powerplus) eindigde enkele seconden later op de derde plaats, Rob Peeters (Vastgoedservice-Golden Palace) en Tom Meeusen (Telenet-Fidea) vervolledigden de top vijf.

Dankzij zijn zege verstevigt Nys ook zijn leidersplaats in de stand. Hij heeft nu al een comfortabele voorsprong van bijna drie minuten op Albert. De zevende en voorlaatste manche van de Bpost Bank Trofee, de Krawatencross in Lille, wordt op 8 februari gereden.

Bekijk de volledige uitslag van de GP Sven Nys op onze uitslagenpagina.