Nieuwjaarswensen minder via sms overgebracht
Foto: shutterstock
Het lijkt erop dat steeds meer Belgen de traditionele nieuwjaars-sms'en achterwege laten, en hun wensen via sociale netwerken en apps overbrengen.

Dat blijkt uit cijfers die telecom-operatoren vanmrorgen hebben heeft vrijgegeven. De tendens is duidelijkst bij de klanten van Proximus. Zij verstuurden tussen 20 uur op oudejaarsavond en 8 uur op nieuwjaarsdag in totaal 27,2 miljoen sms’en. Dat zijn er 9 procent minder dan de 30 miljoen van een jaar terug.

Daartegenover staat dat het gebruik van mobiel internet met een forse 80 procent toenam tijdens de nieuwjaarsnacht.  Tussen 20 uur en 8 uur verbruikten de klanten 5 miljoen megabyte aan data, een stijging met 80% ten opzichte van vorig jaar. Toen gebruikten Proximus-klanten een datavolume van 2,8 miljoen MB.

Bij concurrent Mobistar is er sprake van  23,5 miljoen sms’jes, een daling van 2,5 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Het dataverbruik steeg hier explosief met 220 procent tot net geen 4,5 miljoen MB. Mobistar verwacht dat deze trend zich ook de komende jaren zal doorzetten.

Bij Telenet was er wel nog een toename van het aantal verstuurde sms'jes, maar die provider zag het aantal klanten in 2013 ook sterk toenemen. Het is sowieso een kleinere speler. Hier ging het om 5,8 miljoen sms'en tegenover 4,3 miljoen vorig jaar. Het gebruik van het dataverkeer verdrievoudigde van 700.000 naar  2,3 miljoen MB. 

De vierde grote speler, Base, heeft nog geen gegevens over oudejaarsavond gemeld. Maar met kerst liet het bedrijf al weten dat het aantal verstuurde berichtjes op dergelijke piekmomenten afneemt als gevolg van het toenemend gebruik van mobiel internet.

Geen van de operatoren ondervond de voorbije nacht problemen met het leveren van de sms'en.

De video wordt geladen