Zes op de zeven gebruikers van de pechstrook horen daar niet thuis en brengen hulpverleners, wegenwerkers, wegenwachters en pechvogels onnodig in gevaar. Dat meldt mobiliteitsclub VAB.

Amper een op de zeven voertuigen op de pechstrook gebruikt die effectief in geval van pech, ongeval of ernstige ziekte. In 2011 was dat nog een op de vijf, aldus VAB. De pechstrook wordt het meest gebruikt bij pech of na een ongeval (15 procent), om wat verder een afrit te nemen (11 procent), als extra rijstrook bij file (11 procent), door vrachtwagens die uitwijken uit verstrooidheid (10 procent) en door vrachtwagens als parkeerplaats om rust- en rijtijden te respecteren (9 procent).

De VAB-wegenwachters vragen om infrastructurele maatregelen om de pechstrook veiliger te maken, en om sensibilisatie en controles op het foutieve gebruik van de pechstrook. De wegenwachters benadrukken ook dat automobilisten in geval van pech of een ongeval zich veilig moeten opstellen. "Dit wil zeggen: uit de auto stappen, fluo-jasje aan en achter de vangrail gaan staan", klinkt het.