'Sharon in levensgevaar'
Foto: AP
De vroegere Israëlische premier Ariel Sharon is in kritieke toestand. Verschillende lichaamsfuncties, onder meer Sharons nieren en diverse andere organen, gaan achteruit. Dat meldt het ziekenhuis waar hij opgenomen is. 'Zijn leven is zeker in gevaar', zei ziekenhuisdirecteur Ze'ev Rotstein. Gisteren meldde de Israëlische krant The Jerusalem Post al dat dokters Sharon maar enkele dagen heeft.

Hoeveel tijd Sharon nog heeft, kon Rotstein niet zeggen, omdat hij een van 'de taaiste' en een 'sterke man' is.

'Ik ben geen profeet, maar de dokters die hem behandelen en de familie die aan zijn zijde is, vooral zijn zonen, denken dat het alleen maar slechter kan worden. Iedereen denkt dat zijn gezondheidstoestand ernstig achteruitgaat.'

Woensdag meldde de militaire radio dat Sharons medische toestand ineens achteruitgegaan was. De 85-jarige Sharon ligt in het Tel Hashomer-ziekenhuis nabij Tel Aviv. Hij lijdt aan 'ernstige nierproblemen' na een heelkundige ingreep, aldus de militaire radio.

Naar verluidt vertelden dokters in het ziekenhuis aan Sharons zonen Omri en Gilad dat hun vader niet meer dan vier dagen te leven heeft.  Volgens Israel Radio was toen afgesproken over te gaan naar een passieve behandeling zonder 'grote ingrepen'.

Geen dialyse

De ziekenhuisdirecteur bevestigde dat de behandeling in dit stadium overwegend 'ondersteunend' is. Hij krijgt antibiotica, maar geen dialyse. Zonder dialyse riskeert hij een algemeen orgaanfalen en uiteindelijk de dood.

Zijn zonen volgen de situatie van hun vader op de voet. 'We hebben hoop, we blijven altijd hopen', zei Omri vanuit het ziekenhuis aan The Jerusalem Post.

Sharon werd op 4 januari 2006 getroffen door een beroerte, toen hij nog premier was. Sindsdien is de vroegere leider van het Likoed-blok in coma. Anderhalf maand geleden werd Sharon geopereerd om een infectie te behandelen die hij kreeg door een nierfalen.