Relschoppers ontsieren Oudejaarsnacht in Nederland
De Erasmusbrug in Rotterdam. Foto: Novum MICHIEL WIJNBERGH

Relschoppers hebben in de havenstad Rotterdam en op andere plaatsen in Nederland tijdens de nacht van oud op nieuw brandweerlieden aangevallen en hen bij het blussen van branden gehinderd.

Ook speciale eenheden van de politie zijn met flessen en met voetzoekers bekogeld toen zij de brandweer ter hulp schoten. Meerdere vermoedelijke daders zijn aangehouden, zo deelden de autoriteiten woensdag mee.

Mobiele politiecommando’s traden ook in de steden Gouda en Schiedam op tegen ettelijke jongeren toen die de brandweer aanvielen.

Reeds dinsdagmorgen waren in het zuidelijke dorp Veen zowat honderd raddraaiers opgepakt. Een deel van hen zou nog vandaag/woensdag vrijkomen, aldus burgemeester Fons Naterop van de gemeente Aalburg.

De bewuste jongeren werden in de nacht van maandag op dinsdag in Veen opgepakt nadat ze politie en brandweer, die waren afgekomen op een autobrand, hadden bekogeld met lege flessen en zwaar vuurwerk. Ze hebben de jaarwisseling allemaal doorgebracht in cellencomplexen in de regio. Dat is ook deels de reden dat de viering van oud en nieuw in Veen zelf rustig is verlopen, aldus Naterop.