Op de Kaasmarkt in Brussel is tijdens nieuwjaarsnacht, rond 4 uur ‘s ochtends, een man zwaargewond geraakt doordat hij gestoken werd met een schroevendraaier in de hals. Op de Kolenmarkt werd iemand met een mes in de buik gestoken. Ook op het Sint-Joostplein ontaarde een ruzie in een steekpartij.

Uit het eerste onderzoek blijkt dat de passagier van een voertuig aan de Kaasmarkt beledigd werd door een voorbijganger die te veel had gedronken. De bestuurder van de auto kreeg het daarop aan de stok met de voetganger. Het kwam tot een vechtpartij, waarbij de bestuurder de voetganger met een schroevendraaier in de hals stak.

Het slachtoffer, dat levensgevaarlijk gewond raakte, moest geopereerd worden. De feiten staan momenteel gekwalificeerd als wederzijdse slagen en verwondingen. De bestuurder en de voetganger werden van hun vrijheid beroofd. De drie betrokkenen waren tussen 20 en 25 jaar. Het gerecht gaat door met hun verhoren.

Kolenmarkt

Op de Kolenmarkt in Brussel werd een persoon met een mes in de buik gestoken. Dat zegt de woordvoerder van het parket van Brussel. De steekpartij gebeurde in de vroege ochtend. Het slachtoffer moest naar het ziekenhuis gebracht worden. Er werd een verdachte opgepakt. Meer details ontbreken.

Sint-Joostplein

De politie heeft tijdens nieuwjaarsnacht een man van 28 jaar opgepakt in Sint-Joost-ten-Node, omdat hij een van zijn kennissen met een mes in de buik had gestoken. Dat zegt de woordvoerder van de politiezone Brussel-Noord.

De steekpartij gebeurde rond 4 uur in de buurt van het Sint-Joostplein. De verdachte en het slachtoffer hadden Nieuwjaar samen gevierd, maar een woordenwisseling ontaardde in een vechtpartij. Een van de twee heethoofden haalde daarop een mes boven en stak de andere.

Het slachtoffer, een man van 25, was niet in kritieke toestand. Hij mocht woensdagmorgen het ziekenhuis verlaten. De verdachte was zo dronken dat hij nog niet kon verhoord worden.

Beschoten

In Molenbeek is dinsdagochtend rond 4 uur een 24-jarige man op straat neergeschoten. De politie van de zone Brussel-West werd dinsdag rond 4.20 uur opgeroepen voor een schietpartij op het kruispunt van de Ninoofsesteenweg en de Henegouwenkaai.

Volgens verklaringen van het slachtoffer werd hij door drie mannen van rond de 20 aangesproken in een taal die hij niet verstond. Terwijl een van de mannen naast hem bleef lopen, gingen de twee anderen achter hem langs.

Hij hoorde een knal en voelde pijn in de rug. Hij zag dat een van de drie een vuurwapen vasthad. De drie hebben niets gestolen en vluchtten weg in de richting van het centrum van Brussel.

De toestand van het slachtoffer verslechterde in het ziekenhuis. Hij moest met spoed worden geopereerd. De kogel bleek niet ver van zijn hart te zitten. De twintiger verkeert niet meer in levensgevaar.

Het parket ging ter plaatse. Er is nog geen spoor van de verdachten.

'Minder dan andere jaren'

De brandweer van Brussel is tijdens nieuwjaarsnacht 190 keer moeten uitrukken om dringende medische hulp te bieden. 'Dat is iets minder dan de voorbije jaren', zegt woordvoerder Pierre Meys woensdag.

Ook moest de brandweer 24 keer tussenbeide komen voor brandend stadsmeubilair als containers en vuilnisbakken. Een zevental keer ging het om brandende auto's. Rond 3 uur 's nachts nam het aantal incidenten af. De auto's werden in brand gestoken in de gemeenten Anderlecht, Sint-Jans-Molenbeek en in Brussel, aan de Picardstraat, niet ver van het kanaal.