Welke reisbestemmingen u moet overwegen in 2014
Rio de Janeiro Foto: rr
U moet veel, dat weten we. Dit lijstje voegt er weer iets aan toe. Maar we houden het kort - slechts vijf aanbevelingen, die u minstens moet overwegen als u zoekt naar een topbestemming om uit te rusten of wat cultuur op te snuiven in 2014.

1. De sportbestemming van 2014

Brazilië, what else? Ook als u niet van voetbal houdt en het WK 2014 liever negeert dan toejuicht, heeft Brazilië zoveel te bieden. Uitgestrekte stranden (Ipanema), watervallen (Iguassu), regenwoud (Amazonewoud), prachtige steden (Rio), koloniale steden.

Houdt u wel van sport, maar niet van voetbal, wacht dan nog even tot 2016. Het land zal even mooi zijn, en  misschien zal een van de olympische sporten u wel kunnen bekoren. In 2016 organiseert Brazilië immers de Olympische Spelen. 

2. Ethische bestemming van 2014

Het is een klein eiland rechts van Madagascar en het heet Mauritius. Het heeft alles wat een perfecte reisbestemming nodig heeft: hagelwitte stranden, een azuurblauwe oceaan, tophotels, een heerlijke keuken, tropische tuinen en tempels. En het is ethisch verantwoord om ernaar toe te gaan, volgens de non-profitorganisatie Ethical Traveler. 

In Mauritius wordt volop geïnvesteerd in hernieuwbare energiebronnen. Toerisme en natuurbehoud spreken elkaar niet tegen. De index van 'Afrikaans bestuur' beoordeelt Mauritius al jaren als het best geleide land in sub-Sahara Afrika.  

3. Citytrip van 2014

In 2012 koos reisorganisatie First Choice Letland uit als mooiste bestemming ter wereld. En een van de belangrijkste redenen is de hoofdstad Riga. De stad was jarenlang verstopt achter het Ijzeren Gordijn, maar claimt nu haar plaats terug in de geschiedenis. 

Hippe koffieplaatsen en de restauratie van de art nouveau-gebouwen maken van Riga een gezellige, culturele hoofdstad in een prachtig decor. De prijzen zijn er nog Oost-Europees en dus heel schappelijk. 

Er zal ook op cultureel vlak heel wat te beleven zijn in Riga dit jaar, want de stad is uitgeroepen tot de culturele hoofdstad van Europa. 

4.  Eiland van 2014

Palau ligt ten oosten van de Filipijnen en is een topbestemming voor alle duikers ter wereld. De meeste toeristen brengen hier hun vakantie door onder water. Je vindt er prachtige koraalriffen en uitzonderlijke vissoorten. Maar ook als je niet wil duiken valt er iets te beleven. 

Je vindt er exotische vogels, krokodillen die door de mangrove sluipen en heel hartelijke en sociale mensen. Een bestemming voor levensgenieters.

5. De uitdaging van 2014

De Iraanse president Rohani heeft nog maar net de een versoepeling van de visa-procedures ingevoerd. Daarmee wil hij miljoenen nieuwe bezoekers verleiden om naar Iran te reizen. En daar zijn heel wat goede redenen voor. 

Iran kampt sinds de revolutie van 1979 met een barslecht imago, maar daar leek eind 2013 verandering in te komen. Rohani maakte de eerste openingen naar het Westen, met een tijdelijk akkoord over het nucleair wapenprogramma van Iran. 

 De combinatie met versoepelde visa-procedures kan Iran wel eens de reisbestemming van 2014 maken. De mensen staan er alleszins heel erg open voor buitenlanders. Je bent er nog een unicum als toerist en dat proberen ze niet uit te buiten. Integendeel, je wordt er ontvangen als een gast. Al moet je je wel houden aan de islamitische kledingvoorschriften: voor mannen een lange broek en lange mouwen, vrouwen een hoofddoek. 

In Iran vind je alle combinaties: de oude glorie van Persepolis en de miljoenenstad Teheran. Bergen en woestijn. Perzische en Arabische cultuur. Een must voor je bucket list