Minstens elf doden bij feestelijkheden
Foto: rr
Zowel in Nederland, in Frankrijk als in Oostenrijk is er iemand om het leven gekomen bij een incident met vuurwerk. Nog in Nederland verloor een jongetje zijn hand toen hij vuurwerk afstak. In Frankrijk werd ook nog een jongeman neergestoken bij de feestelijkheden. De 20-jarige overleefde de steekpartij niet. Op de Filipijnen vielen zeven doden bij een bomaanslag op een nieuwjaarsfeestje.

In de Noord-Hollandse plaats Medemblik is op oudjaarsavond een 51-jarige man overleden bij een vuurwerkincident. De man overleed ter plekke.

Wat er precies gebeurde in Medemblik, is nog onduidelijk. De politie is nog volop bezig met het onderzoek nar de omstandigheden van het ongeval. Maar volgens Nederlandse media ontplofte zwaar vuurwerk rond 18.20 uur in het gezicht van de man.

Er kwam nog een traumahelikopter ter plaatse, maar toen de hulpdiensten arriveerden, was het slachtoffer al aan zijn verwondingen overleden. 

Jongen verliest hand

De man in Medemblik is niet het enige slachtoffer dat in Nederland te betreuren viel. In Rotterdam verloor een jongen van veertien zijn hand toen hij met zijn vrienden vuurwerk afstak. Twee anderen liepen verwondingen in hun gezicht op. 

Ook in Friesland en Gelderland raakten jongeren zwaargewond aan hun hand bij ongevallen met vuurwerk.

Het is van 1 januari 2011 geleden dat vuurwerk bij de jaarwisseling in Nederland een dodelijk slachtoffer eiste.

Vuurwerk ontploft in gezicht

Ook in Oostenrijk is een 53-jarige man nabij Wenen om het leven gekomen door vuurwerk. Dat is vernomen van de politiediensten.

Omdat het vuurwerk niet ontplofte, ging de man een kijkje nemen. Toen hij zich over de vuurpijl boog, explodeerde die, aldus een politiewoordvoerder. De man overleed ter plaatse aan zware hoofdwonden. Het slachtoffer had het vuurwerk gekocht via het internet.

Twee doden in Frankrijk

De feestelijkheden voor het nieuwe jaar hebben in Frankrijk aan minstens twee mensen het leven gekost. In Parijs werd een jongeman van 20 doodgestoken bij een gauwdiefstal bij Trocadéro. In Sarre-Union, in de Elzas, kwam een man van 29 om nadat vuurwerk in zijn gezicht was ontploft.

Bomaanslag op nieuwjaarsfeestje op Filipijnen

Zeker zeven mensen zijn om het leven gekomen en vijf anderen gewond geraakt bij een bomaanslag op een nieuwjaarsfeestje in het zuiden van de Filipijnen. Dat hebben de politiediensten gemeld.

De ontploffing vond dinsdag plaats, toen de slachtoffers buiten aan een huis verzameld hadden voor een nieuwjaarsfeestje in het plaatsje Sumisip, 900 kilometer ten zuiden van Manila.

De autoriteiten onderzoeken het motief voor de aanslag. De met al-Qaeda gelinkte Abu Sayyaf rebellen zijn actief in de regio en verantwoordelijk voor eerdere bomaanslagen. Maar ook politieke en familievetes en ruzies over landeigendom lagen in het verleden aan de basis van geweld in de streek.