Politiezone daagt Milquet voor de rechter om uitbetaling verkeersboetes
Foto: Photo News

De politiezone Gavers, die Harelbeke en Deerlijk bedient, daagt minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) voor de rechter. Het korps pikt het niet dat de excellentie ruim 100.000 euro van het verkeersboetefonds nog niet uitbetaald heeft. Dat melden Het Laatste Nieuws en La Dernière Heure.

Een deel van het geld dat geïnd wordt van verkeersovertreders gaat naar het verkeersboetefonds. Dat geld moet dan terugstromen naar de politiezones, die daarmee hun werking in het kader van de verkeersveiligheid financieren. Een eerste schijf werd al uitbetaald aan de 195 politiezones, maar de tweede, goed voor 20 miljoen euro, laat nog altijd op zich wachten.

‘Hoeveel elke politiezone van die 20 miljoen euro krijgt, hangt af van verschillende criteria, zoals het aantal kilometer gewestwegen in de politiezone en het aantal verkeersslachtoffers’, legt burgemeester Alain Top van Harelbeke uit. ’Die parameters moeten echter in een Koninklijk Besluit (KB) gegoten worden. Pas daarna kan de verdeling van het geld gebeuren.’ Maar de steden en gemeenten wachten intussen al vier jaar op dat KB.

‘We hebben nu een raadsman aangesteld die ten laatste op 31 december een dagvaarding zal versturen’, zegt Top. ‘Die datum is niet toevallig. Als we voor eind dit jaar geen stappen zouden ondernemen, lopen we de centen van 2009 door verjaring mogelijk mis.’ Dat zou dan gaan om 102.564 euro, tenminste indien alle politiezones eenzelfde bedrag krijgen. Of er nog andere politiezones gerechtelijke stappen gaan ondernemen, is nog niet duidelijk.