Inwoners district Antwerpen beslissen mee over belastinggeld
Districtsschepen van Participatie Willem-Frederik Schiltz (rechts) Foto: BELGA

De 190.000 inwoners van het district Antwerpen zullen in de toekomst mee de begroting kunnen invullen. De komende maanden mogen zij beslissen over zowat 1 miljoen euro aan uitgaven, wat overeenkomt met tien procent van het totale budget van het district. Dat schrijft de krant De Morgen.

Jaarlijks beschikt het district, een onderdeel van de stad Antwerpen, over een budget van 11 miljoen euro. Dat gaat grofweg naar het onderhoud van wegen, naar sport, cultuur en groenbeheer. Tien procent ervan, of ruim 1 miljoen euro, zal vanaf volgend jaar ingevuld worden door een afvaardiging van de 190.000 inwoners van het district.

Het is meteen het meest grootschalige project voor burgerparticipatie ooit in de Lage Landen. Onder meer Genk en Kortrijk experimenteerden daar ook al mee, maar nooit eerder gebeurde dat bij zo’n grote, diverse groep, schrijft De Morgen.

Gespecialiseerde bureaus zijn aangeschreven om het project te begeleiden en een klankbordgroep van experts zal toezicht houden op het proces. Tegen het einde van januari moet de bal helemaal aan het rollen gaan. Dan zullen de inwoners van het district gemobiliseerd worden om hun stem te laten horen, eerst per wijk, daarna allemaal samen. ‘Hopelijk komen we in de totale loop van het proces aan duizend à tweeduizend deelnemers’, zegt districtsschepen van Participatie Willem-Frederik Schiltz (Open VLD).

Tegen de zomer wil Schiltz het hele plaatje rond hebben, zodat het districtsbestuur het werk van de burgers kan opnemen in de volledige begroting van 2015.