BBC-programma ontdekt onbekende Van Dyck
Foto: bbc

In het BBC-programma Antiques Roadshow is een origineel schilderij van Antony Van Dyck opgedoken. Het voor 400 pond (480 euro) gekochte schilderij blijkt 400.000 pond (480.000 euro) waard te zijn.

Jamie MacLeod, een geestelijke die een retraitehuis in Derbyshire leidt, nam het schilderij mee naar het Brits televisieprogramma , dat kunst- en sierwerken van particulieren taxeert.

Fiona Bruce, een van de presentatoren, dacht dat het schilderij wel eens een authentieke Van Dyck kon zijn. Na een restauratie werd haar vermoeden door Van Dyck-kenner Philip Mould bevestigd.

Stadsmagistraat

Het schilderij is een portret van een Brusselse stadsmagistraat. Vermoedelijk gaat het om een voorbereidend werk voor een groter werk van Van Dyck uit 1634 waarop zeven magistraten staan.

Het gaat om de belangrijkste vondst sinds Antiques Roadshow 36 jaar geleden voor het eerst werd uitgezonden. De eigenaar wil het schilderij verkopen om met het geld nieuwe kerkklokken te kopen.

Antony Van Dyck (Antoon Van Dijck) was een Vlaamse schilder uit de zeventiende eeuw, die een tijdlang hofschilder van de Britse koning was.