'Toeloop Roemenen kan Antwerpen bom geld kosten'
Antwerps OCMW-voorzitster Liesbeth Homans. Foto: belga
Een nieuwe stroom Roemeense arbeidsmigranten kan Antwerpen veel geld kosten, zegt OCMW-voorzitster Liesbeth Homans. Vanaf 1 januari moeten Roemenen en Bulgaren geen speciale vergunning meer aanvragen om in Vlaanderen te komen werken.

Experts en politici voorspellen een nieuwe golf arbeidsmigranten, boven op de 35.000 Roemenen en Bulgaren die vandaag al in ons land actief zijn. Eerder deze maand sprak de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) al zijn vrees uit voor de komst van duizenden Bulgaren naar zijn stad.

Ook in Antwerpen kijkt het stadsbestuur zorgelijk naar de verwachte nieuwe stroom werkzoekende Oost-Europeanen. ‘Het probleem is niet dat die mensen hier werk komen zoeken’, zegt OCMW-voorzitster Liesbeth Homans (N-VA). ‘Wel dat ze niet allemaal werk zullen vinden of hun job na een tijdje zullen verliezen.'

Als die Oost-Europeanen dan in het circuit van de sociale zekerheid of het OCMW terechtkomen, vreest Homans een financiële kater voor Antwerpen. De OCMW-voorzitster is misnoegd dat het federaal parlement en de regering-Di Rupo geen debat hebben gevoerd over het openstellen van de grenzen voor Roemenen en Bulgaren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in