De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft een grote herschikking van zijn regering aangekondigd. Zijn regering ligt onder vuur door een corruptieschandaal. Duizenden mensen zijn op straat gekomen om het ontslag van de premier te eisen.

Erdogan stelde tien nieuwe ministers voor na gesprekken met de Turkse president Abdullah Gul. Onder meer de minister van Europese Zaken Egemen Bagis en die van Economie en Justitie zijn vervangen.

Eerder namen al drie ministers ontslag. De Turkse minister van Milieu, Erdogan Bayraktar, riep de premier bij zijn ontslag op om hetzelfde te doen. Hun zonen zijn genoemd in een groot corruptieschandaal.

Erdogan denkt zelf niet aan opstappen. Volgens hem is er een internationaal complot gesmeed om zijn land en de economie te destabiliseren.

De eerste minister verdenkt moslimprediker Fetullah Gülen ervan aan de basis van het complot te liggen. Gülen heeft een grote invloed bij onder meer politie en magistratuur. 'We zullen nooit parallelle instituten aan de staat tolereren', zei Erdogan.

Ontslag

Bayraktar was de derde minister die zijn ontslag aankondigde. Hij zei 'zich niets te verwijten te hebben' in het onderzoek naar bouwprojecten die genoemd zijn in het corruptieschandaal. Hij zei nog dat de premier kennis had van zijn handelen. 'Ik geloof dat de premier ook ontslag zou moeten nemen', klonk het.

De zonen van de drie ministers zijn op 17 december opgepakt tijdens een grote politieoperatie tegen corruptie. In totaal zijn 24 mensen aangeklaagd, onder wie zakenmannen en de CEO van de staatsbank Halkbank.

De zoon van Bayraktar werd na verhoor opnieuw vrijgelaten, terwijl de zonen van de twee andere ministers in verdenking gesteld werden voor verduistering, fraude en actieve corruptie.

In het persbericht dat zijn ontslag aankondigde had minister van Economie Caglayan het over een 'verachtelijke operatie die onze regering viseert' en een 'smerig complot tegen onze regering, onze partij en ons land'.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig