Met of zonder alcohol: vier feestelijke cocktails
Foto: ss
Wie zijn gasten dit jaar iets anders dan champagne, wijn of gin-tonic wil schenken, vindt misschien wel inspiratie bij deze vier feestelijke cocktails. Twee mét en twee zónder alcohol, want het is nooit te vroeg om met goede voornemens te beginnen.

1. WIJNCOCKTAIL 'SOUPE DE CHAMPAGNE'

Ingrediënten:

champagne
likeur van sinaasappel
sap van een halve citroen
een vleugje suikersiroop

Bereiding:

Schenk alle ingrediënten in een slakom en meng langzaam. Zorg vooral dat de champagne nog volop bellen heeft. Opdienen met een groene citroen aan de rand van het glas.

 

2. VARIATIE OP DE 'CLOUDY LEMONADE' VAN NIGELLA LAWSON

Ingrediënten (voor 1 liter):

100 g suiker
100 ml water
4 à 6 citroenen
70 cl spuitwater

Bereiding:

Maak suikersiroop door de suiker samen met het water te verwarmen op een matig vuur.

Mix de citroenen in de blender, met of zonder schil. Met de schil erbij wordt de limonade bitterder, maar gebruik dan wel biologische citroenen. Druk het citroenmengsel voor een zeefdoek.

Meng het gezeefde sap met de suikersiroop en het spuitwater. Voeg eventueel extra suiker of citroensap toe naar smaak.

 

3. MAD MEN-MARTINI

Ingrediënten (per cocktail):

3 cl Martini Rosato
9 cl cava
1 braambes
1 kaneelstokje
IJsblokjes

Bereiding:

Vul het cocktailglas met twee ijsblokjes. Voeg eerst Martini Rosato toe, giet daarna de cava in het cocktailglas. Werk af met een stokje kaneel en een braambes.

 

4. MOCKTAIL 'FRUTTI PASSION'

Ingrediënten:

4 cl ananassap
10 cl sinaasappelsap
1 cl passievruchtensiroop (monet)
1 cl aardbeiensiroop
5 cl bruisend water

Bereiding:

Breng een royale hoeveelheid ijsblokjes in de cocktailshaker. Giet de fruitsappen over het ijs, shake krachtig en schenk in een groot glas. Voeg het bruisend water toe. Versier met een schijfje sinaasappel.