Een positief effect van de Sinterklaasstorm die op 5 december over ons land trok, is dat heel wat archeologische relicten aanspoelden aan de kust. Dat was het geval tussen Oostende en Bredene, op Oosteroever. Het gaat om vondsten en scherven uit de Romeinse periode.

Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) trekt vaak het strand op om vondsten te verzamelen. ‘Dat gebeurt in het kader van Search, Sea Archeology’, aldus Jan Seys van het VLIZ. ‘We hebben onlangs de resultaten gekregen van onze vangst na de Sinterklaasstorm, en die waren toch wel verrassend. Het gaat om vondsten uit de Romeinse periode. Het is de eerste keer dat die op deze locatie worden gevonden’, vertelt Seys.

Waar de scherven oorspronkelijk vandaan komen, is moeilijker te achterhalen. Marnix Pieters, hoofdadviseur Maritiem en Onderwatererfgoed, denkt dat de vondsten van dichtbij komen. ‘Vorig jaar hebben we nog een Romeinse dijk gevonden voor de kust van Raversijde, toen de kustlijn nog iets verder lag. Dankzij die ontdekking en de recente vondsten moeten we aannemen dat de Romeinse activiteiten veel belangrijker zijn geweest dan tot voor kort werd aangenomen. Deze vondst kan daar zeker aan gelinkt worden’, aldus Pieters. Hij hoopt in de toekomst nog meer vat te krijgen op de relicten die op de Vlaamse stranden worden gevonden.

De kans dat na de kerststorm opnieuw vondsten worden gedaan, is eerder klein doordat de wind uit een andere richting komt.