Helft klagende studenten krijgt gelijk
Foto: EDM

De Raad voor Examenbetwistingen heeft dit jaar een recordaantal Vlaamse hogeschool- en universiteitsstudenten over de vloer gekregen. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Eén student op twee krijgt gelijk.

Voor dit jaar gaat het om 417 dossiers, 30 procent meer dan in 2012. De raad raakt bekender onder studenten, maar het is vooral de relatief nieuwe bachelor- en masteropleiding die voor meer discussies zorgt. Veel studenten moeten via de raad passeren om onterecht ingetrokken studiepunten terug te krijgen. 

Het gaat om een nieuwe procedure die voor een deel de stijging verklaart, luidt het bij het kabinet van minister van Onderwijs Pascal Smet, dat de cijfers wil nuanceren. 'Dat meer dan de helft van de studenten gelijk krijgt voor de Raad, is misleidend. Want in meer dan de helft van de gevallen moet die een oordeel vellen inzake overmachtssituaties bij studenten', aldus Nina Mallants, woordvoerster van minister Smet. 

Toename aantal zaken

Dit jaar heeft 52 procent van de studenten gelijk gekregen van de raad. Vijf jaar geleden was dat nog maar 30 procent.

Mallants bevestigt de toename van het aantal zaken. 'Maar dat is niet meer dan logisch omdat nu alle studenten in het leerkredietsysteem zitten. In 200 van de 417 behandelde dossiers gaat het over studenten die 'in de onmogelijkheid verkeerden aan het examen deel te nemen'.'

Leerkrediet

Het leerkrediet is belangrijk voor een student. Wie het examen niet kan afleggen, verliest studiepunten, wat dan weer gevolgen kan hebben voor het inschrijvingsgeld en het verder studeren.

Over het aantal studenten dat gelijk krijgt bij de effectieve betwisting van een examenresultaat, kan Mallants geen cijfers geven. 'Momenteel worden die gegevens onderworpen aan een analyse. Pas in het voorjaar kunnen we daarover communiceren', besluit de woordvoerster.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig