In de provincies Oost- en West-Vlaanderen heeft de kerststorm, die de naam Dirk meekreeg, gezorgd voor kleine schadegevallen. Dat blijkt uit een kleine rondvraag bij enkele lokale brandweerdiensten.

In Brugge moest de brandweer een paar keer uitrukken voor afgewaaide takken en bomen, maar de materiële schade blijft binnen de perken. Ook in Kortrijk kregen de diensten enkele oproepen. Ook hier ging het veelal over takken, maar ook de kerstverlichting kreeg het her en der hard te verduren. De wijk Buda-eiland in Kortrijk zat even zonder stroom, en er kwam in de buurt ook een elektriciteitskabel los.

Ook in Oostende waren er gevallen van schade. In de Nieuwpoortsesteenweg kwam een volledige stelling naar beneden. Hier was de schade groter, want de stelling kwam op een wagen terecht.

In andere gemeenten was het veel rustiger. Zo kreeg Veurne nog geen enkele melding binnen.

De storm zal zijn hoogtepunt in de loop van maandag op dinsdag bereiken. Tegen de ochtend zou het ergste voorbij moeten zijn. Het KMI waarschuwt voor felle rukwinden die kunnen oplopen tot 100 kilometer per uur. In het ganse land geldt de code oranje. De storm gaat ook gepaard met een actieve regenzone die met de storm aan land komt. Er geldt over het ganse land een regencode geel.

Luifel tankstation weggeblazen 

De brandweer van Gavere werd gisterenavond om 19.45 uur opgeroepen voor een door de stormwind weggeblazen luifel van het Q8-pompstation op de hoek van de N60-Stationsstraat in Asper. Om 4.50 uur moesten ze opnieuw uitrukken voor een stuk dak dat weggerukt werd van een woning in de Meersstraat in Baaigem.

In Eke viel iets voor 6 uur een omvergewaaide boom op een wagen.

Music For Life moet verhuizen

Het terrein van Music For Life, op recreatiedomein de Schorre in Boom, bleef tot vanmiddag gesloten voor het publiek. Het terrein werd gisteravond rond 22u ontruimd. Het stormweer maakt het terrein gevaarlijk voor bezoekers, omdat er masten en grote constructies staan. De uitzendingen vinden nu plaats op het campeerterrein.

Trein en tram vertraagd

Verschillende tramlijnen van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB hebben dinsdagochtend hinder ondervonden van het stormweer. Dat meldt de MIVB zelf. Op lijnen 55 en 51 is de dienst al hersteld maar op lijnen 3 en 7 is de dienst nog steeds onderbroken nadat in de buurt van halte Araucaria drie bomen omvielen en op de bovenleidingen terechtkwamen. Voorlopig kunnen die nog niet weggehaald worden omdat het nog te hard waait. Tussen de haltes Van Praet en De Wand rijden er geen trams. Er zijn wel pendelbussen ingelegd en buslijn 47 is verlengd tot De Wand.

Eerder op de ochtend was er hinder op lijn 51 toen een tak op de bovenleiding terechtkwam. Tussen de haltes Hoogte Honderd en Ukkel-Kalevoet was er geen verkeer mogelijk tot 06.30 uur.
Ook de dienst op tramlijn 55 werd tijdelijk onderbroken nadat in de Gallaitstraat in Schaarbeek een schouw op straat was gevallen. Rond 07.35 uur was de straat vrijgemaakt en konden de trams opnieuw doorrijden.
 

Bestuurder gewond

In Fosses-la-Ville, in de provincie Namen, is door de storm een boom op een wagen gevallen. De bestuurder raakte gewond, maar hij zou er niet al te erg aan toe zijn, zo bericht de brandweer. Het ongeval gebeurde omstreeks 7.30 uur.
In de rest van de provincie bleef de hinder van de storm voorlopig beperkt tot bomen en takken op de weg, verstopte rioleringen en loskomen van elektrische kabels. De brandweer van Andenne, Namen en Éghezée rukte in de nacht van maandag op dinsdag een tiental keren uit.