Regering kop van Jut bij vertrek Thijs
Gewezen spoorbaas Karel Vinck. Foto: Jimmy Kets

Bpost is danig van zijn melk door het vertrek van topman Johnny Thijs. Karel Vinck stuurde minister Labille prompt een vlammende mail. Dat meldt De Standaard in zijn ochtendkrant.

Nadat de Bpost-baas aangekondigd had dat hij niet akkoord gaat met de halvering van zijn loon, en de regering dus op zoek moet naar een opvolger, werd de man overladen met lof voor het geleverde werk bij Bpost. Na een korte schorsing van de handel in Bpost-aandelen zakte de koers tot 14,05 euro, een verlies van 3,10%. Als klap op de vuurpijl was zelfs bij de socialistische vakbond ACOD te horen dat ‘het vertrek te plots is, we zijn hier niet op voorbereid’.

Politiek bleef het gisteren opvallend stil. Dat minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) zich beperkte tot een droog bedankje voor ‘het opmerkelijke werk’, schoot bij sommigen echter in het verkeerde keelgat.

Karel Vinck, gewezen topmanager bij onder meer de NMBS, liet Labille in een korte maar zeer scherpe mail weten dat hij niets begrijpt van de manier waarop het dossier is aangepakt. ‘Dit is niet te geloven. Labille gaat zuiver ideologisch tewerk. Dat mag misschien waardevol zijn bij een ziekenfonds, maar dat is het zeker niet bij een bedrijf dat onderworpen is aan de wetten van de markt.’

Labilles ‘ideologisch gekleurde werkwijze’ zal de opvattingen over hoe er aan politiek gedaan moet worden in Vlaanderen en Wallonië, verder uiteendrijven, vreest Vinck.

De headhunter die belast zal worden met het zoeken van een opvolger voor Thijs, wacht alvast een aartsmoeilijke opdracht.