Couscous duwt kreeft en oesters uit indexkorf
Couscous duwt kreeft en oesters uit indexkorf Foto: WPG Uitgevers

Zeekreeft, oesters, visitekaartjes en witte bonen in tomatensaus tellen vanaf januari niet langer mee voor de berekening van de inflatie van de consumptieprijzen. Tablets, couscous en push-up bh’s zitten voortaan wel in de productenkorf waarmee de levensduurte wordt gemeten. Dat staat in de ochtendkrant van De Standaard.

Vanaf volgende maand verandert de manier waarop de inflatie van de consumptieprijzen wordt opgemeten. Daarover zijn de sociale partners het eens geworden in de zogenaamde ­indexcommissie. Ze hebben een eensgezind advies gestuurd naar de federale regering, die de wijzigingen moet bekrachtigen.

Het is de bedoeling om de indexberekening ‘nauwer te laten aansluiten bij het werkelijk koopgedrag van de consumenten’. Dat moet gebeuren door een reeks ‘verouderde’ producten uit de prijzenkorf weg te halen, zoals de dvd-recorder, en tegelijk nieuwe producten op te nemen, zoals de tabletcomputer.

Het was van 2004 geleden dat de indexkorf nog was aangepast. Vanaf 2014 zal er een jaarlijkse aanpassing gebeuren.

Koopjesperiode

De vernieuwing van de indexkorf gaat met opvallende nieuwkomers en vertrekkers gepaard. Zo telt de fietshelm voortaan mee, net als de keukenrobot, de carwash of de huur van een springkasteel. De zomerbermuda voor vrouwen en de kosten van het wassalon vallen daarentegen uit de indexlijst.

Elke maand wordt de prijs van de producten en diensten uit de indexkorf gemeten door ambtenaren van de federale overheidsdienst Economie en vergeleken met de prijs van een jaar geleden. Het verschil – de prijsstijging of soms ook prijsdaling – resulteert in het inflatiecijfer. Dat is de basis voor de automatische indexering van de lonen en sociale uitkeringen.

Vorig jaar heeft de federale regering al beslist om de indexmeting te wijzigen, door rekening te laten houden met het prijseffect van de koopjesperiodes. Die ingreep heeft het inflatieritme sindsdien vertraagd.

Lees hier de volledige lijst van vernieuwingen van de indexkorf.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig