Geproefd en goedgekeurd: whisky en sterrengerechten
Foto: juan wyns
Een exclusieve whiskey tasting van Johnnie Walker met foodpairing verzorgd door voormalig Noma-souschef Yannick Van Acken? Rolf Schollaert hoefde geen twee keer na te denken toen de uitnodiging voor deze unieke smaakervaring in zijn bus viel. Wij moeten het doen met tips, en een verslag om van te watertanden.

De Cercle de Lorraine, oftewel de Club van Lotharingen, is een van de meest vooraanstaande businessclubs in ons land en heeft haar thuisbasis nu in een prachtig pand aan het Brusselse Poelaertplein.

Ewan Gunn, Global Ambassador voor Johnnie Walker, koos het pand uit voor een bijzondere whiskey tasting waarvoor hij de handen in elkaar sloeg met de Belgische chef Yannick Van Aecken, om vier whisky’s te combineren met vier overheerlijke foodpairings.

Bij de ontvangst kregen we een Johnnie Walker Double Black, een rijke, intense spirit met sterke rookachtige smaak. Een beetje ‘peaty’ (turfachtig) zoals ze dat zeggen. Daarbij kregen we handgesneden rund met haringkaviaar op een mout krokantje, vervolgens in turf gerookte jonge haring met knolselder en walnoten. En ten slotte koolrabi, zure room, kort opgebakken spruitjes met lauwwarme oestervinaigrette en lardo.

Om even te bekomen van die smaakbom werden we uitgenodigd op een jazzconcert van Philippe Catherine in een van de prachtige zalen van het gebouw. En na dat muzikaal intermezzo begon het echte werk.

Een Johnnie Walker Gold Label Reserve, een ronde, expressieve, volle whisky met droge afdronk, ging gepaard met miso dashi met bladkolen en een serieuze kalfsrib geglaceerd met rode biet met wat Lievevrouwebedstro. Dit was een heerlijke combinatie, maar we zijn ook gewend om whisky te associëren met rood vlees of zalm. Ewan raadde me aan om ook wat Gold Label over te houden voor de volgende foodpairing en gelijk had hij.

Geroosterde bloemkool met truffels, warm rilletje van ossenhaas, frisse zure appel, topinamboer en citroenthym. Een culinair orgasme, zeker met de Johnnie Walker Platinum die er werd bij geserveerd, maar evenzeer met de Gold Label. Truffel gaat heerlijk met licht rookachtige whisky’s.

Ik was benieuwd naar de finale met de beroemde Blue Label. Het is een heel intrigerende blend, moeilijk om je hoofd rond te wringen. Hij lijkt eenvoudig, maar dat komt enkel omdat hij perfect gebalanceerd is. Tegelijkertijd ontwikkelt er zich een enorm gelaagde complexiteit in je mond. Dit is een top product en dat ga je ook merken aan het prijskaartje.

De heerlijke Blue Label werd gepaard met een eenvoudige Scottish breadpudding met ijs. Lekker, maar de beste foodpairing bij een Blue Label is naar mijn inziens nog steeds een leeg bord.

Dus wie nog lastminute inspiratie nodig heeft voor dat oudejaarsmenu of op zoek is naar cadeaus… een flesje whiskey met heerlijke truffels zou wel eens al uw zorgen kunnen oplossen.