Gepensioneerden willen meebetalen voor openbaar vervoer
Foto: Photo News
Op voorwaarde dat de laagste inkomens gratis kunnen blijven reizen, zijn de Vlaamse gepensioneerden bereid om mee te betalen op de bus.

Zowel Brussel als Wallonië schrapten dit jaar het gratis openbaar vervoer voor 65-plussers. De Vlaamse regering deed dit (nog) niet maar als het van de Vlaamse gepensioneerden zelf afhangt, mag daar snel verandering in komen.

Okra, met zo’n 210.000 leden de grootste seniorenbeweging van Vlaanderen, stuurt op eigen initiatief een duidelijke boodschap naar de regering: ‘Schaf het gratis openbaar vervoer voor 65-plussers af, op voorwaarde dat het voor álle mensen met een laag inkomen gratis wordt’. De Vlaamse Ouderenraad steunt die oproep.

Voor wat, hoort wat

‘We beseffen dat het openbaar vervoer de enige sleutel is voor duurzaam transport in de toekomst. We willen daar mee aan bijdragen, al moeten we daarvoor keuzes moeten maken die ingaan tegen onze eigen achterban’, zegt Johan Truyers van de studiedienst van Okra. De vereniging benadrukt dat hun voorstel gedragen wordt door hun lokale basis.

De Vlaamse Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn relativeert de impact van een eventuele bijdrage van de gepensioneerden. ‘Een beperkt deel van onze inkomsten komt uit vervoersbewijzen. Hetgaat hier weliswaar om een grote groep, maar zelfs dat gaat niet al te veel zoden aan de dijk brengen’, zegt woordvoerder Tom Van de Vreken.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig