Triatleet Frederik Van Lierde is op het Sportgala verkozen tot Sportman van het Jaar. Hij won dit jaar de Ironman van Hawai, de zwaarste triatlon ter wereld. Van Lierde was bij de stemming beter dan veldrijder Sven Nys en schaatser/skeeleraar Bart Swings.

De 34-jarige Menenaar kreeg in de verkiezing 681 stemmen achter zijn naam en zo haalde hij het van wereldkampioen veldrijden Sven Nys (341 stemmen), in 2008 winnaar van de trofee, en schaatser Bart Swings (297 punten), begin februari de Belgische medaillehoop op de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji. Van Lierde werd bovendien 109 keer op de eerste plaats gezet. Op de erelijst volgt hij Tom Boonen op, die vorig jaar de trofee voor de derde keer in zijn carrière won.

Op 12 oktober won de West-Vlaming de Ironman van Hawaï en werd zo pas de tweede Belg (na zijn naamgenoot en coach Luc Van Lierde) op de erelijst van 's werelds meest prestigieuze triatlonwedstrijd. Daarnaast won Van Lierde in 2013 onder meer voor het derde jaar op rij de Ironman van Nice.

Voor die prestaties werd de triatleet van Leie Triatlon Team Latem (LTTL) dit najaar al uitgebreid in de bloemetjes gezet. Begin december ontving de beroepsmilitair bij Defensie uit handen van prins Laurent de Nationale Trofee voor Sportverdienste en kreeg hij van de Vlaamse sportjournalisten (VBS) de Vlaamse Reus overhandigd. Enkele dagen later volgde ook nog het Vlaams Sportjuweel, een prijs van de Vlaamse Gemeenschap die wordt toegekend aan een Vlaamse sporter die in de loop van het jaar een opmerkelijk prestatie leverde of een uitzonderlijke loopbaan afsloot. Tot slot werd hij ook nog uitgeroepen tot ereburger van de stad Menen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig