Verrassende Mourey wint in Namen, Nys staat op uit de dood
Foto: Belg
Francis Mourey heeft verrassend de Wereldbekermanche in Namen gewonnen. De Franse kampioen snelde drie ronden voor de finish weg uit een Sven Nys reed ondanks zijn val in Essen mee en leek lang achterin te eindigen. De wereldkampioen stond echter op uit de dood en finishte uiteindelijk als vierde. Klaas Vantornhout werd tweede, Niels Albert derde.

De slechte start van Sven Nys leek een eerste vaag teken dat de wereldkampioen vandaag geen topwedstrijd ging rijden. Iets later kreeg hij dan ook nog eens een lekke band, net als Tom Meeusen. Voorin nam Frans kampioen Francis Mourey de kopstart. Lars van der Haar was wederom goed weg maar ging in ronde twee hard tegen de vlakte. Bij het begin van de derde ronde reden Philipp Walsleben en Julien Taramarcaz verrassende aan de leiding.

Man in vorm Kevin Pauwels had een mindere dag en was voorin nooit te bespeuren. Het waren Klaas Vantornhout en Niels Albert die de Belgische eer hoog hielden in Namen. Zij vormden al in de vierde ronde samen met Taramarcaz, van der Haar, Walsleben en Mourey de beslissende kopgroep.

Mourey snelt naar zege, Nys staat op

Nys probeerde voort te rijden maar kwam nauwelijks vooruit en bevond zich op een bepaald moment in positie negentien. In ronde vijf ging Mourey aan de haal. De Fransman nam al snel acht seconden en de achtervolgers lieten het werk aan Walsleben. Ondertussen stond Nys op uit de dood. De wereldkampioen snelde alles en iedereen voorbij en kwam in de zesde ronde aansluiten bij de achtervolgende groep met Albert en Vantornhout.

De drie Belgen zonderden zich af van de rest en gingen samen op zoek naar Mourey. Die liet echter niet van zijn pluimen in de laatste ronde en reed als verrassende winnaar over de finish in Namen. Vantornhout reed de beste laatste ronde en werd tweede, voor Albert en Nys. Van der Haar werd uiteindelijk vijfde.

Bekijk hier de volledige uitslag.

Bekijk de stand in de Wereldbeker hier.