Dimitri Vegas & Like Mike trakteren op beats en champagne
Foto: GOEDEFROIT MUSIC
Dimitri Vegas & Like Mike toverden het Sportpaleis moeiteloos om in een megadiscotheek op Ibiza. Met een simpele dj-set, ja, maar wel eentje waarbij vlammenwerpers, confettikanonnen, laserlichten en een ‘champagne shower’ de show stalen.

Natuurlijk ontplofte het Sportpaleis toen het reusachtige doek naar omlaag viel en Dimitri Vegas & Like Mike achter hun dj-desk verschenen. De heren zijn helden in ons land, als de ambassadeurs van Tomorrowland maar ook als erg succesvol exportproduct: nog maar net haalde het duo de zesde plaats in de jaarlijkse Top 100 van DJ Mag, een belangrijk Brits dancemagazine.

Bovendien scheren Vegas & Mike hoge toppen in het segment van de elektronische dansmuziek dat vandaag over heel de wereld volle stadions trekt. De commerciële dancescene is een winstgevende industrie geworden, zeker nu ook de VS op de kar is gesprongen. It’s where the money is. Geen wonder dat wij in de frontstage van het Sportpaleis zoveel gelukzalig glimlachende players zagen die elkaar om de haverklap op schouderklopjes en omhelzingen trakteerden. Geld maakt duidelijk gelukkig, zo u daar over zou twijfelen. Dj’s van bij ons zitten niet langer gevangen in een Europees verhaal. Vandaag kunnen zelfs twee sympathieke Johnny’s uit Willebroek met Wil.l.iam. van The Black Eyed Peas samenwerken en gemoedelijk chillen met David Guetta en Tiësto.

Het zelfvertrouwen spatte zichtbaar van Vegas & Mike af. De eerste reeg met een stralende glimlach recente dancekrakers aan elkaar, al dan niet vrolijk lipsyncend met de zangpartijen. De tweede outte zich als de clown van het duo: nu klom hij op de desk om de euforische massa te bespelen, dan liep hij over de handen van het publiek, zwaaide hij met de Belgische driekleur of trakteerde hij de voorste rijen op een geut wodka, recht uit de fles. Hopelijk stond uw 13-jarige dochter niet in de buurt.

“Who wants to take my fucking picture?!” brulde Mike, want de doorsnee Tomorrowland-dj spreekt natuurlijk Engels met zijn publiek, ook als dat voornamelijk uit Vlamingen en Hollanders bestaat.

De show was op maat gesneden van de doorsnee ADHD-lijder. Om de vijf minuten dook een nieuw element op in de show, alsof men temidden van die dreunende housebeats en bolle bassen in slaap zou kunnen vallen. Confetti- én slingerkanonnen klopten overuren. Metershoge vlammen zetten het dak van de kuip bijna in de fik. Over het décor, dat uit gigantische rechthoekige projectieschermen bestond, gleden knappe visuals. Een zooi hele en halve BV’s wandelde de catwalk op om champagneflessen leeg te spuiten over het publiek. Bovendien hadden de aanwezige jongens en meisjes glowsticks gekregen (lange fluorescerende stokken) waarmee ze anderhalf uur heen en weer zwierden: een fraai gezicht van boven af gezien, al die flashy wormpjes.

Toen een paar dolgedraaide fans met hun glowsticks enthousiast op Mikes kruis bleven trommelen, repliceerde hij gevat met “Stop slapping my dick, bitch”. Every inch a gentleman, die Mike.

“Teuh-teuh-teuteureureureuh!” toeterden de fans strijdlustig mee met de dikke trancemelodieën. De daverende kermistechno van Vegas & Mike mag dan erg onsexy klinken maar zijn drilboorsound werkte vaak aanstekelijk, ook al kreeg je meer zin in een stampend potje volksdansen dan in the funky chicken. Ook toen Vegas & Mike genreklassiekers van Avicii en Martin Garrix afwisselden met flarden uit alternatieve hits van Guns ’N Roses, de Chili Peppers en, godbetert, Portishead. Wij kennen indierockliefhebbers die er vast een hartaanval aan zouden hebben overgehouden.

Je moet het Vegas & Mike en hun team nageven: ze weten hun publiek uitmuntend te bespelen. Deze show beantwoordde aan een rigide format en volgde een strak draaiboek maar dat was nu eenmaal nodig om de consumenten van dit soort mainstreamdance optimaal te kunnen bedienen. It’s how the game is played, suckas! roepen de Amerikanen vast. Bij ons speelt niemand het spel zo slim mee als Vegas & Mike. Het is de jongens gegund. Moge hun privé-jet nooit zonder brandstof vallen.

Dimitri Vegas & Like Mike: Bringing home the madness. Gezien op 21 december in het Sportpaleis, Antwerpen

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig