Handelaars tevreden over verkoop in laatste weekend voor Kerstmis
Foto: WAS
In het laatste weekend voor Kerstmis, voor de supermarkten en voedingsspeciaalzaken het belangrijkste koopweekend van het jaar, is ongeveer even veel verkocht als in hetzelfde weekend vorig jaar. Dat meldt Kristof Willekens, woordvoerder van zelfstandigenorganisatie Unizo. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) spreekt voor zaterdag van een status quo in vergelijking met vorig jaar en voor zondag van een gemiddelde omzetstijging van 3 procent ten opzichte van de tweede koopzondag van 2012.

 

Zaterdag liet Unizo al weten dat er ongeveer even veel werd verkocht als op de zaterdag voor Kerstmis in 2012. De opkomst was vooral groot in de gekende winkelstraten, elders bleef het rustiger, klinkt het.

 

NSZ en Unizo zijn tevreden over het weekend. Unizo verwacht dat er ook maandag en dinsdag nog veel mensen op geschenkenjacht zullen gaan. Omdat Kerstmis dit jaar op een woensdag valt, is er tegenover vorig jaar, toen Kerstdag op een dinsdag viel, immers een vakantiedag meer om inkopen te doen.

Tweede koopzondag succesnummer

NSZ vergelijkt de twee koopzondagen van 2013, op 15 en op 22 december. De omzet op de tweede koopzondag ligt gemiddeld 42 procent hoger in vergelijking met de eerste koopzondag. 'Indien het weer geen spelbreker is, is de tweede koopzondag altijd een onvervalst succesnummer', klinkt het.

De traditionele sectoren om geschenken te kopen, zoals elektro, boeken, decoratie en voeding doen het dit jaar beter dan de modesectoren, aldus Unizo. Dat komt volgens de organisatie omdat gewacht wordt om kleding te kopen tot de koopjes in januari, maar ook door het feit dat er minder feestkledij gekocht wordt dan in het verleden.

Volgens NSZ zullen er deze kerst vooral tablets, smartphones, spelconsoles, games, dvd-boxen, juwelen en alles om zelf kleren te maken, zoals naaimachines en naaigerief, onder de kerstboom liggen.

2,2 miljoen elektronische betalingen

Na het record van zaterdag was ook de koopzondag voor Kerstmis om 18 uur alweer goed voor 2.270.000 elektronische betalingen in Belgische handelszaken, zegt Worldline, waar het elektronische betaalverkeer van ons land gemonitord word.

‘Vergelijken we het piekmoment van 15.45 uur op de zondag met datzelfde tijdstip van vorige week, dan stellen we vast dat we deze zondag op dat moment 5.330 betalingen registreerden, terwijl dat op hetzelfde ogenblik vorige week zondag 3.500 elektronische betalingen waren. Hoe dichter bij kerstdag, des te drukker het betaalverkeer’, concludeert Bram Boriau, woordvoerder van Worldline.

Zaterdag shoppingdag bij uitstek

Toch blijft een koopzondag als vandaag nog een heel stuk onder het cijfer van de shoppingdag bij uitstek, de zaterdag, want gisteren/zaterdag werd het absolute record van elektronische betalingen gebroken met 5.499.709 online betalingen.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig