Belgische banken vrezen oneerlijke concurrentie
Foto: Photo News

De Belgische banken vrezen dat ze niet meer zullen kunnen optornen tegen hun buitenlandse sectorgenoten na de bankenhervorming die vrijdag werd goedgekeurd door de meerderheid. Dat bleek zondag uit een debat in Mise au point (RTBF).

Rodolphe de Pierpont van bankenfederatie Febelfin drong er zondag op aan het debat op Europees niveau te voeren. Het ontwerp van nieuwe bankenwet dat vrijdag werd goedgekeurd is immers enkel van toepassing op banken die een rechtspersoon hebben in België; naast de traditionele banken bijvoorbeeld ook BNP Paribas Fortis en ING. Buitenlandse banken die actief zijn op onze markt, zoals Deutsche Bank, moeten er niet aan voldoen en Febelfin vreest dat zij nu nog meer klanten zullen aantrekken.

Europees commissaris voor de Interne Markt Michel Barnier werkt al lang aan een hervorming van de Europese structuur, maar die wordt keer op keer uitgesteld. Daarom werken de lidstaten aan een eigen hervorming. Volgens eerste minister Elio Di Rupo staat ons land met de nieuwe bankenwet aan de Europese top inzake bankenreglementering

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig