Tweede ruimtewandeling voor defecte ammoniakpomp dag verschoven
Foto: REUTERS

Twee astronauten hebben zaterdag een uiterste geslaagde ruimtewandeling gemaakt om een defecte ammoniakpomp voor een koelingsysteem van het Internationaal Ruimtestation om te wisselen. Maar omwille van een nieuw probleem met een ruimtepak is het tweede uitje bij deze operatie een dag uitgesteld naar dinsdag, zo heeft de NASA zondag bekendgemaakt. Gevaar is er niet geweest, luidde het.

De Amerikanen Rick Mastracchio en Mike Hopkins hebben zaterdag 5 uur en 29 minuten buiten gewerkt. Het ging vlotter dan verwacht, waardoor het duo een uur eerder dan voorzien weer naar binnen kon. Bovendien waren reeds taken verricht die pas voor een tweede uitje waren gepland.

Maar eenmaal de twee weer in het luchtsas waren, trad er condensatie op in het ruimtepak van Mastracchio, een probleem dat zich in een andere vorm in juli ook heeft voorgedaan. De NASA besliste daarop om de tweede en normaal laatste ruimtewandeling voor de omruiling van de 353 kilo wegende pomp naar dinsdag 13.10 uur Belgische tijd te verschuiven, en een reservepak te gebruiken. Het uitstel is nodig omdat dit pak aanpassingen moet krijgen.

Indien er alsnog een derde ruimtewandeling nodig zou zijn, zou die op 25 december plaatsvinden. Het zal dan pas de tweede keer in de geschiedenis zijn dat astronauten op Kerstmis een ruimtewandeling maken. De eerste keer vond plaats in 1973, met opvarenden van het Amerikaanse ruimtestation Skylab.

Er hebben nu al 113 ruimtevaarders uit negen verschillende landen buiten het ISS gewerkt, voor een totaal van 1.100 uur. Voor Mastracchio was het al zijn zevende uitje in de ruimte, dat zijn totaal op 46 uur bracht.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig