Van de 1.813 mensen die tussen zaterdagmiddag en zondagochtend in Brussel onderworpen werden aan een alcoholcontrole, had 5,7 procent te veel gedronken. Dat meldt Patrick Feys van de federale politie zondagmiddag. Twee dieven die rondreden met gestolen gps-toestellen en autoradio's, maar ook een machete en verschillende dolken, werden ter beschikking gesteld van het parket.

Tweehonderdtwintig agenten van verschillende Brusselse politiezones namen deel aan de actie in het kader van de BOB-eindejaarscampagne op twintig plaatsen. Ook de douane werkte mee.

'Achtentwintig mensen hadden een waarde van 0,22 tot 0,35 promille en moesten hun wagen drie uur laten staan. Vijfenzeventig anderen hadden meer dan 0,35 milligram alchohol in de uitgeademde lucht. Dertig van hen zijn hun rijbewijs vijftien dagen kwijt', aldus Patrick Feys. Eén bestuurder reed rond met 1,18 promille.

Er werden eveneens vijf inbreuken vastgesteld in verband met de verzekeringen, drie mensen droegen geen gordel, zeven wagens waren niet in orde met de technische controle, acht voertuigen waren niet ingeschreven en er waren elf inbreuken in verband met rijbewijzen.

De politie deed ook zes drugstesten, waarvan er twee positief waren.

Tot slot werden twee mensen tegengehouden die geseind waren door de politie en twee illegalen, werden zes pv's opgesteld voor drugsbezit, drie verboden wapens in beslag genomen en werden twee dieven ter beschikking gesteld van het parket. Eén persoon probeerde de politie om te kopen en kreeg naast een boete ook een proces-verbaal.

'Omdat we steeds op verschillende plaatsen en momenten controleren, is het moeilijk om de resultaten van verschillende acties te vergelijken, maar het is toch opvallend dat nog 5,7 procent van de bestuurders te veel gedronken had, omdat er toch veel aandacht geschonken wordt aan sensibilisering', besluit Feys.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig