'Vanackere kan verkozen raken vanop derde plaats'
Foto: AFP

Steven Vanackere kan een zitje in het Europees parlement veroveren vanop de derde plaats, zo is zondag te horen bij CD&V. De partij hoopt dat de voormalige vicepremier, die zondag aangaf dat zijn politiek werk er in mei 2014 'allicht' op zit, alsnog wil opkomen bij de Europese verkiezingen.

Het politieke werk van Steven Vanackere zit er in mei 2014 'allicht' op, zo kondigde de CD&V-politicus en voormalig vice-premier zondag zelf aan op zijn Facebookpagina, omdat hij niet de tweede, verkiesbare plaats op de Europese lijst heeft gekregen.

‘Wouter Beke meldde me donderdag dat het comité dat instaat voor de lijstvorming heeft beslist om mij niet op de tweede, verkiesbare plaats op de Europese CD&V-lijst te zetten. Ik was nochtans zeer graag naar het Europees Parlement gegaan, om ook na de splitsing van BHV toch in de (inter)nationale politiek actief te blijven’, schrijft Vanackere.

‘Daarmee komt er in mei 2014 allicht een einde aan mijn politiek werk', vervolgt hij. 'Dat laat me niet onberoerd. Maar wat er ook van weze, ik ben en blijf een overtuigd christendemocraat.’

Vanackere kreeg wel de derde plaats op de Europese lijst aangeboden, maar het zal moeilijk worden om die te verzilveren, weet hij. 'Of ik nu deelneem aan de Europese lijst of niet, ik zit volgend jaar allicht niet meer in een parlement', licht hij toe aan persagentschap Belga.

Sterke lijst nodig

CD&V bevestigt zondagmiddag dat de eerste twee plaatsen op de lijst naar Marianne Thyssen en Ivo Belet gaan. Die zetelen momenteel in het parlement met Jean-Luc Dehaene, die niet langer kandidaat is.

Maar de partij, die hoopt dat Vanackere alsnog zal ingaan op het aanbod, benadrukt dat de aangeboden derde plaats wel degelijk een verkiesbare plaats is, gezien het feit dat de partij in de huidige legislatuur drie verkozenen heeft. 'Als we een sterke lijst kunnen maken, wordt het makkelijker om opnieuw drie parlementsleden te sturen.'

Maar zowel Vanackere als andere bronnen weten dat het een zware - al dan niet onmogelijk - taak wordt om opnieuw drie verkozenen in het Europees Parlement te krijgen. 

België moet na de verkiezingen één van de 22 zetels inleveren, brengt Vanackere in herinnering. 'Bij de vorige verkiezingen had CD&V 23,4 procent nodig voor drie zetels', zegt de politicus aan Belga.

In de peilingen blijft de partij nu onder de 20 procent. Bovendien heeft N-VA op dit moment slechts één Europese verkozene en is de populariteit van die partij sinds de jongste verkiezingen exponentieel toegenomen.

'Tot mei ben ik kamerlid'

Vanackere werd in 2004 voor de eerste keer verkozen als Vlaams parlementslid. Later werd hij Vlaams minister van Welzijn, federaal minister van Ambtenarenzaken, federaal minister van Buitenlandse Zaken en federaal minister van Financiën. In 2012 nam hij ontslag van die laatste post, in de nasleep van de ACW-affaire.

In oktober stelde hij het boek ‘De eerste steen’ voor, waarin hij het heeft over de zeven hoofdzonden in de politiek en de samenleving. Toen werd al volop gespeculeerd over een comeback in de Europese politiek, al werd dat door Vanackere zelf weggewuifd.

‘Dit is noch een comeback noch een adieu. Ik weet echt nog niet wat ik straks ga doen. Het is knettergek om daar acht maanden voor de verkiezingen al mee bezig te zijn. Tot mei van volgend jaar ben ik kamerlid en hou ik me bezig met ontwikkelingssamenwerking en Europa’, klonk het toen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig