Raul Castro bereid om in dialoog te treden met VS
Foto: AP

Raul Castro is bereid om in dialoog te treden met de Verenigde Staten als de onafhankelijkheid en het politieke systeem van Cuba gerespecteerd worden. Dat heeft de Cubaanse president, die op een herdenkingsbijeenkomst voor Mandela voor het eerst de hand schudde van de Amerikaanse president Barack Obama, zaterdagavond gezegd.

De handdruk tussen de twee staatshoofden op een herdenkingsdienst voor Nelson Mandela in Zuid-Afrika werd door de Cubaanse regering al ‘een gebaar van hoop' genoemd en nu kondigt de Cubaanse president Raul Castro nogmaals aan dat hij met de Verenigde Staten aan tafel wil gaan zitten.

‘Als we echt vorderingen willen maken in onze bilaterale relaties, dan moeten we onze wederzijdse verschillen leren aanvaarden en moeten we eraan wennen om vreedzaam samen te leven. In het andere geval zijn wij zeker bereid om nog eens 55 jaar in dezelfde situatie te leven’, aldus de 82-jarige Castro zaterdagavond voor een publiek van Cubaanse en Amerikaanse functionarissen.

‘Wij hebben al diverse keren aangegeven dat we bereid zijn om op een respectvolle manier in dialoog te treden met de VS, zonder afbreuk te doen aan de onafhankelijkheid, soevereiniteit en zelfbeschikking van de natie’, benadrukte de Cubaanse president. ‘Wij vragen niet aan de VS om hun politieke en sociale systeem te veranderen en we aanvaarden niet dat er over het onze wordt onderhandeld.’

De VS verbraken begin jaren zestig alle diplomatieke relaties met Cuba. De Amerikanen stelden ook een economisch embargo in tegen de eilandstaat.

Raul Castro wordt door Cuba-kenners beschouwd als een meer hervormingsgezinde leider dan zijn broer Fidel, die decennialang aan de macht was op het eiland. Zo werkt de president sinds zijn aantreden aan de modernisering van de economie, al klagen critici dat het hervormingsproces erg traag verloopt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig