'Ik ben een chef en dat zal ik altijd blijven’
Foto: Brecht Van Maele

Sergio Herman heeft zaterdagavond voor het laatste gekookt in zijn driesterrenrestaurant Oud Sluis. ‘Merci, merci, merci, 25 jaar Oud Sluis’, tweette de topchef na zijn laatste service en stuurde nog een emotionele afscheidsbrief de wereld in om heel wat mensen te bedanken en te benadrukken dat hij met evenveel liefde en overtuiging zal koken in zijn nieuwe restaurants.

‘Gisterenavond heb ik voor de laatste keer gekookt in Oud Sluis. Na afloop heb ik de deur dichtgetrokken van wat 43 jaar lang mijn thuis is geweest’, begint de brief. ‘Ik ben daarbij zeer diep gegaan, te diep misschien. Maar ik heb bereikt waar ik altijd van droomde: de top.’

Maar dat zou Herman niet hebben gekund zonder de mensen in zijn omgeving, zo geeft hij zelf aan. Zijn ouders (‘zonder heb was ik nooit zoveel van dit vak gaan houden’), zijn vrouw en kinderen, zijn personeel, leveranciers, mensen van de pers en zijn gasten: allemaal kregen ze een bedankje.

‘Power en drive heb ik altijd zelf gehad. Maar je hebt ook mensen nodig die je steunen, mensen door wie je kunt groeien, die voor je knokken en in je geloven - ook op de momenten dat je dat zelf even niet doet’, aldus Herman.

’25 jaar lang alles gegeven wat in me zat’

Oud Sluis is bovendien veel meer dan een restaurant voor de chef. ‘Als jongetje heb ik hier gewoond, heb ik mijn vader geholpen met het schoonmaken van zijn mosselen (Hermans grootvader opende in het pand een bistro, zijn vader maakte daar een mosselrestaurant van, red.), mijn moeder bijgestaan in de bediening en tussen de serviezen door wc’s schoongemaakt. Daarna heb ik 25 jaar lang alles gegeven wat in me zat.’

‘Oud Sluis zal altijd deel uitmaken van wat ik doe. Niet alleen van wat er op het bord ligt, maar ook van mijn belevingswereld, mijn gevoel, elke vezel in mijn lichaam’, meent Herman die ‘zeer dankbaar is voor al die jaren die hij er mocht doorbrengen’.

Maar afscheid nemen wil hij niet doen. ‘Ik ben de afgelopen maanden al sentimenteel genoeg geweest. Daarom zeg ik: tot ziens, tot volgend jaar bij Pure C in Cadzand en The Jane in Antwerpen. Daar zal ik met net zo veel liefde en overtuiging koken als ik al die jaren in Sluis heb gedaan’, aldus Herman. ‘Oud Sluis stopt, maar ik ga door. Want ik ben een chef en dat zal ik altijd blijven’, eindigt hij de brief.