Tijdskrediet moet aan populariteit inboeten
Foto: Photo News

Steeds minder mensen kiezen ervoor om tijdskrediet op te nemen en zo hun loopbaan tijdelijk te onderbreken of gedurende een bepaalde periode wat minder te werken. In nog geen twee jaar tijd daalde het aantal kandidaten voor voltijds tijdskrediet met zo’n vijftien procent, zo blijkt uit eigen onderzoek van de VRT-nieuwsredactie.

In oktober jongstleden was al duidelijk dat de nieuwe, strengere regels (striktere anciënniteits-, leeftijds- en loopbaanvereisten en een kortere maximumduur) voor tijdskrediet die in september 2012 van kracht gingen een impact hadden op het aantal aanvragen, al was zo’n grote daling niet verwacht.

Vooral voltijds tijdskrediet opnemen is niet meer in trek: begin 2012 waren daar nog meer dan 7.000 kandidaten voor te vinden, nu bijna twee jaar later zijn het er geen 6.000 meer. Maar ook minder mensen kiezen voor een vorm van deeltijds tijdskrediet, vooral populair bij gezinnen met jongere kinderen. Oudere werknemers maken dan weer minder gebruik van het systeem op het einde van hun loopbaan.

Voor halftijds tijdskrediet werden in bijna twee jaar tijd bijna 2.000 kandidaten minder genoteerd, al is een vierdagenweek met tijdskrediet dan weer meer in trek: het aantal aanvragen steeg van ruim 36.000 kandidaten begin vorig jaar tot bijna 40.000 nu, aldus VRT.