Maingain beschuldigt MR van pact met N-VA
Foto: belga
FDF-voorzitter Olivier Maingain beschuldigt Damien Thiéry, die vrijdag aankondigde zijn partij te ruilen voor MR, van een verbroedering met N-VA. Dat deed hij in het interview 'Grand Oral', een samenwerking van de RTBf en de krant Le Soir.

Tijdens het interview kon Maingain zijn wroeging over het vertrek van Thiéry, de onbenoemde burgemeester van Linkebeek, niet verbergen.

'Zo gaat dat in de politiek. Er zijn mensen die persoonlijke zwakheden hebben om redenen die we pas veel later ontdekken. Ik kan het niet beter uitleggen dan de keuze van een erg gesloten man. Ik herinner me toen we de MR verlieten, dat het op vraag was van onze verkozenen uit de periferie, met Damien Thiéry op kop. Hij zei toen: het is indraaglijk om in een partij te blijven die ons verraadt wat onze electorale engagementen betreft! En vandaag verloochent die man de zijnen!'

'Vlaamse ras'

Thiéry zou het ook ooit gehad hebben over 'de eisen van het Vlaamse ras'. 'Ik heb hem toen op het matje geroepen en heb hem gezegd: dit zijn woorden die we hier niet aanvaarden. Maar kijk, nu vertrekt hij met die woorden naar de MR', aldus Maingain.

N-VA

Tijdens het interview verweet Maingain de MR expliciet een verbroedering met N-VA. Volgens de politicus maakt de Waalse partij zich klaar om de Vlaamse nationalisten van dienst te zijn in 2014. 
'Ik geloof niet in de oprechtheid van de verklaringen van Charles Michel', klonk het. 'Wanneer ik een aantal acties en gedragingen zie van de MR-verkozenen... De Walen hebben ook het recht om het te weten als er morgen een partij het institutionele en ideologische spel van de N-VA zal spelen, zoals de MR lijkt te doen.'

Op de vraag of een stem voor MR bij de verkiezingen in 2014 N-VA zal helpen om aan de macht te komen, antwoordde Maingain dat het in elk geval 'een zeer groot risico' is.

 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig