Recordaantal elektronische betalingen: 11.260 per minuut, 5.499.709 in totaal
Foto: belga

Nooit eerder hebben de Belgen in één dag tijd zo vaak onze betaalkaart bovengehaald als zaterdag. Op de drukste winkeldag van het jaar, vlak voor Kerstmis, voerden we 5.499.709 elektronische betalingen uit. Daarmee sneuvelde het record van vorig jaar met bijna 200.000 transacties. Ook vandaag zijn de meeste winkels nog open.

Het was over de koppen lopen in de winkelstraten en dat ondanks het winderige en druilerige weer. Gevolg: lange wachtrijen aan de kassa’s. De laatste zaterdag voor Kerstmis is traditioneel het moment waarop er nog massaal cadeautjes worden gekocht. Voor winkeliers is het de lucratiefste dag van het jaar.

Vooral de vraag naar elektronicaproducten – smartphones en tablets op kop – was groot, liefst drie procent groter dan vorig jaar. Ook de verkoop van decoratieartikels voor het huis steeg met twee procent.

Modewinkels beleefden daarentegen een normale dag. ‘Vergeleken met vroeger kopen we minder feestkleding. Bovendien wachten de consumenten tot de solden van januari’, zegt Luc Ardies, directeur logistiek bij de zelfstandigenorganisatie Unizo.

11.260 betalingen per minuut

Alles samen hebben we gisteren 5.499.709 keer onze betaalkaart bovengehaald. Om half acht gisteravond sneuvelde het record van vorig jaar, toen op de zaterdag voor Kerstmis 5.314.820 elektronische betalingen werden uitgevoerd.

‘Het piekmoment was vlak voor de middag, toen we 11.260 transacties per minuut registreerden’, zegt Bram Boriau van Atos Wordline, dat het elektronisch betaalverkeer regelt. ‘Ook tussen 15.00 en 17.00 uur werden elke minuut ruim 10.000 betalingen met de kaart uitgevoerd.’

Een piek in het elektronisch betalingsverkeer betekent niet dat de winkeliers een recordomzet draaiden. Want Atos Worldline stelt ook vast dat steeds vaker kleinere bedragen met de kaart betaald worden. ‘Cash betalen behoort weldra tot het verleden’, zegt Bram Boriau. Het is ook meer aanvaardbaar geworden om kleine bedragen met je bankkaart te betalen.