‘Mossad trainde Nelson Mandela’
Foto: Reuters

De Israëlische geheime dienst heeft judo-, sabotage- en wapentraining gegeven aan Nelson Mandela, zo schrijft de Israëlische krant Haaretz op basis van een brief. De Nelson Mandela Foundation laat weten dat zij hier geen bewijs van hebben teruggevonden.

Mandela zou in 1962 in Ethiopië een training van de Mossad hebben gekregen, toen hij Zuid-Afrika was ontvlucht. Dat leidt de Israëlische krant af uit een brief van een medewerker van de Israëlische ambassade in Ethiopië. Een Mossad-agent, volgens de krant.

De medewerker kreeg in 1962 een nieuwe ‘leerling’ onder zijn hoede die zichzelf David Mobsari noemde. Maanden later herkende de agent hem als Nelson Mandela, een kopstuk van het ANC die in Zuid-Afrika was opgepakt. In een andere brief bevestigt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken volgens Haaretz de identiteit.

In de jaren vijftig en zestig was Israël openlijk kritisch voor het apartheidsregime. Dat veranderde in de jaren zeventig.

Nelson Mandela, die eerder deze maand overleed, streed tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Hij bracht 27 jaar in gevangenschap door. In 1994 werd hij de eerste zwarte president van het land.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig