Ruth Joos neemt in stijl afscheid van Radio 1
Foto: © VRT - Bart Musschoot

Ruth Joos heeft in stijl afscheid genomen van Radio 1. Met een mini-optreden van Raymond van het Groenewoud nam de presentatrice afscheid van haar programma ‘Joos’. ‘Bedankt aan iedereen die zijn nek heeft uitgestoken’, zei ze.

In het vernieuwde programmaschema van Radio 1, dat loopt vanaf 2014, is geen plaats meer voor ‘Joos’. Het cultuurprogramma van Ruth Joos wordt afgeschaft en dat leidde de voorbije weken tot een storm van protest.

Heel wat mensen namen het op voor de presentatrice. De voltallige redactie van Radio 1 stuurde een brief naar Sandra De Preter, algemeen directeur van de VRT. Daarin stelde de redactie zich de vraag welke rol er in de toekomst nog voor cultuur is weggelegd op de openbare radiozender.

Joos verlaat de radiozender voor Canvas en vertelde vorig weekend in De Standaard uitgebreid over wat de hele heisa met haar gedaan heeft. ‘Ik wou heel hard roepen: fuck you, ik ben steengoed. Maar dat mocht niet’, zei ze in dat interview.

‘Enorm bedankt’

In de allerlaatste uitzending van ‘Joos’ had de presentatrice het met momenten moeilijk. Onder meer Jan De Smet kwam langs om het te hebben over het einde van De Nieuwe Snaar. ‘Toepasselijk’, aldus de presentatrice. In de laatste minuten van haar laatste uitzending begon ze aan een uitgebreid dankwoord. ‘Bedankt aan iedereen die zijn nek uitgestoken heeft en enorm veel dank voor de lieve woorden en de massa mails die ik gekregen heb. Bedankt dat wij zoveel voor jou mochten betekenen en veel dank aan alle technici, alle collega’s, mijn radiopapa Luc Janssen, mijn man en alle Joosjes.’

De uitzending werd afgesloten met een mini-optreden van Raymond van het Groenewoud, die daarvoor speciaal naar de studio kwam. Het werd daarna even heel stil op de zender.