Mobile Vikings aanvaardt bitcoins
Foto: reuters
Mobile Vikings aanvaardt vanaf vandaag betalingen in Bitcoin, de virtuele munt die de laatste maanden fors aan populariteit won. Klanten van Mobile Vikings zullen het telecomtegoed van hun mobiele telefoon of tablet nu ook met bitcoins kunnen opladen. Dat schrijft de ochtendkrant van De Standaard.

De Hasseltse virtuele telecomoperator zegt de eerste telecomoperator wereldwijd te zijn die betalingen in bitcoins mogelijk maakt. ‘Die vraag kwam vanuit onze community’, zegt Hans Similon van Mobile Vikings. ‘Zowel intern bij ons, als extern bij onze Vikings.’ Het bedrijf zegt met name het community-aspect van de bitcoin erg genegen te zijn.

Geen stabiele wisselkoers

Een betaling in bitcoin verloopt via het onlineplatform Bitpay, een soort van Paypal voor betalingen in bitcoin. Het platform houdt in realtime rekening met de actuele wisselkoers van de bitcoin in euro. Een herlading van 15 euro zal dus gebeuren aan de waarde van 15 euro in bitcoins op dat exacte moment.

Zodra de betaling voltooid is, worden de bitcoins onmiddellijk weer in euro’s omgezet. ‘Zo beperken we het risico’, zegt Similon.

Want de wisselkoers van bitcoin is niet bepaald stabiel te noemen. Het afgelopen half jaar is de koers met meer dan 450 procent gestegen. Maar de laatste weken gaat het minder goed, onder meer sinds de Europese bankenautoriteit voor bitcoins waarschuwde, en nadat China maatregelen nam om de handel met bitcoins te beperken. Sinds eind november verloor de munt 65 procent van haar waarde. Gisteren zakte de bitcoin opnieuw 20 procent.

'Technologie vooruit helpen'

Bij Mobile Vikings maken ze zich geen zorgen om speculanten. ‘Die heb je overal’, zegt Similon. ‘Zo heb je evenzeer mensen die met dollars kunnen speculeren.’

Het bedrijf mikt dan ook vooral op de early adopters van de bitcoin, die hun munten nu willen verzilveren. Mobile Vikings profileert zich steeds als technologisch vooruitstrevend, en een vernieuwend concept als bitcoin past mooi in dat verhaal. Similon: ‘Al wat we kunnen doen om de technologie vooruit te helpen, dat zullen we doen.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig